Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Dat de onderste steen boven moet komen, waar het gaat om de extra kosten van Hospital Nobo Otrobanda (HNO), staat voor Gezondheidsminister, Suzy Camelia-Römer (PIN) als een paal boven water.

hno Dat was haar boodschap gisteren in een persconferentie. Makkelijk zal dat niet zijn, want er gingen haar zes ministers vóór die HNO onder hun hoede hadden.
,,Ik wil onderzoek doen, niet om de beschuldigende vinger te wijzen, maar om te weten of alle investeringen en processen correct zijn verlopen en of de meerkosten dan ook betaald moeten worden of niet”, zo legde zij nader uit. Zo heeft de minister de hogere kosten die berekend werden voor het omleggen voor de Hamelbergweg ook nimmer betaald. ,,Er is nooit een goede technische uitleg voor gegeven en de extra kosten zijn niet onderbouwd. Dan ga ik niet betalen”, zo klinkt het stellig. In november van dit jaar bezoekt de Pan American Health Organization (Paho) Curaçao. ,,Deze organisatie zal ik om een ‘third opinion’ vragen. Paho heeft honderden ziekenhuizen onderzocht en methodes ontwikkeld om de processen te controleren”, aldus de minister.
Ook zal de minister onderzoek laten doen naar wat klokkenluiders op dit moment over het HNO naar buiten brengen. ,,Ik weet niet of het waar is dat de elektrische bedrading verkeerd is aangelegd en de muren opengebroken moeten worden. Maar ik laat het wel onderzoeken. Zo is mij ook iets ter ore gekomen over de kruipruimte onder het gebouw en over pijpen die niet goed aangelegd zouden zijn.”
Maar om terug te komen op het grotere plaatje, stelt zij: ,,We kunnen van mening verschillen, bijvoorbeeld of het HNO twee of drie verdiepingen moet hebben, maar uiteindelijk moeten de beslissingen die genomen zijn wel verantwoord kunnen worden. Welke adviezen liggen aan de beslissingen ten grondslag? En dan wil ik ook teruggaan in de tijd dat er andere plannen op tafel lagen. Dat willen we allemaal weten. Er zijn mij zes ministers voorgegaan, maar het is wel aan mij om verantwoording af te leggen. Ik moet kunnen uitleggen waar al die extra kosten voor nodig zijn. Ik kan niet zeggen ‘maar toen was ik er niet’.”
Het is ook om deze reden dat Camelia-Römer direct na haar aanstelling als minister gehamerd heeft op de jaarrekeningen. ,,Pas nadat er gedreigd werd met een rechtszaak is Sona met Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) om de tafel gaan zitten en worden de cijfers langzaam prijsgegeven. Deze cijfers gaan direct naar de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) om gecontroleerd te worden. Al vanaf een vroeg stadium heb ik aangegeven dat een parlementaire enquête een goede methode is om alles over het HNO boven water te krijgen. Ik dacht indertijd eerst onderzoek te laten doen door ARC en daarna mogelijk een parlementaire enquête uit te voeren. Nu is het idee om de onderzoeken parallel te laten lopen. Belangrijk is evenwel dat de bouw van het ziekenhuis doorgaat. Voor het onderzoek moet niet de bouw gestopt worden, want dit zou alleen maar nog meer geld gaan kosten.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.