Zembla houdt opheffen grensblokkade en benoeming consul tegen het licht
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ondanks dat de Europese Unie had aangekondigd sancties te gaan instellen tegen de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami, sloot de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok met hem een akkoord over het opheffen van de grensblokkade met de ABC-eilanden.

aissamizemblaDat stelt Zembla in een persbericht over haar uitzending ‘Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden’ van gisteravond. El Aissami schendt volgens de Europese Unie (EU) mensenrechten en maakt zich schuldig aan martelingen. Bovendien staat de vicepresident sinds 2017 in de Verenigde Staten op een sanctielijst vanwege betrokkenheid bij drugssmokkel.
Reden genoeg voor de EU om op 25 juni sancties tegen hem in te stellen. En hoewel Blok wist dat deze sancties er zouden komen - Zembla heeft notulen in handen van een overleg tussen Blok en de premiers van Curaçao en Aruba op 5 april waarin hij dit aangeeft -, sloot de bewindsman op 7 april toch nog een akkoord met El Aissami.
De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes steekt haar afkeer over het akkoord niet onder stoelen of banken. Tegenover Zembla zegt zij niet eens op de foto te willen met mensen als El Aissami. ,,Ik hoop ook niet dat ik op een foto kom met iemand van wie daarna blijkt dat hij een massamoordenaar is.”
De reden die werd aangehaald voor de grensblokkade die de Venezolaanse president Nicolás Maduro in januari van dit jaar oplegde, was de smokkel van goud en koper vanuit het Zuid-Amerikaanse land naar Aruba en Curaçao. Een van de problematische gevolgen van de blokkade was dat Venezolanen die vluchtten naar de eilanden, niet teruggestuurd konden worden.
Minister Blok hoopte daar verandering in te brengen door in april naar Venezuela af te reizen. Dat lukte. Maar wat er precies is besproken, blijft nog altijd onbekend. El Aissami heeft in een verklaring destijds wel gezegd dat het een ‘historisch akkoord’ is ‘dat een nieuwe fase in de relatie tussen de landen weergeeft’. Daarnaast zei hij dat er is gesproken over de benoeming van Carlos Mata Figueroa, voormalig minister van Defensie, als consul op Aruba. En dat Blok hier zijn goedkeuring voor zou gaan geven.
Dat gebeurde inderdaad enkele weken later. Maar ook Mata Figueroa is geen onomstreden persoon, zo vertelt Wever-Croes tegen Zembla. Verschillende internationale media brengen hem namelijk in verband met drugscriminaliteit. De minister-president van Aruba stelt zelfs tegen de benoeming te zijn, maar geen andere keuze te hebben dan Nederland te gehoorzamen en de nieuwe consul toe te laten. ,,Zo iemand wil je liever niet binnen hebben. Maar diplomatiek was het niet mogelijk om hem buiten te houden”, legt zij uit.
Nog opmerkelijker is dat Wever-Croes aangeeft dat Mata Figueroa door Aruba in de gaten wordt gehouden. De premier stelt dat ‘als er door, wegens, met hem hier iets gebeurt dat tegen onze wetten is’, hij niet kan blijven. ,,Dat is hoogst ongebruikelijk, omdat een consul diplomatieke onschendbaarheid geniet”, aldus Zembla.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).