Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het moet een wake-upcall zijn voor iedere gemeenschap wanneer minderjarige jongeren gedwongen worden hun lichaam te verkopen en hun waardigheid te verliezen om te kunnen overleven. Dan moet men de verantwoordelijkheid nemen en de nodige stappen ondernemen om dit te voorkomen, of in elk geval te minimaliseren.

koeimanDat waren gisteren de woorden van minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) in de Staten bij de voortzetting van de openbare vergadering over het welzijn van minderjarigen binnen tehuizen en internaten en het aantal gevallen van kindermisbruik op Curaçao. De oppositiefracties MFK, Kòrsou di Nos Tur (KdNT) en Movementu Progresivo (MP) hadden de vergadering aangevraagd na berichtgevingen dat een minderjarig meisje zou zijn misbruikt in een internaat.
Volgens informatie waarover het Centraal Meldpunt Kindermishandeling beschikt, waren er in 2017 220 gevallen van kindermishandeling. In 2018 is dit aantal tot en met september nu al gestegen tot 238 gevallen. ,,Een drastische toename”, aldus Koeiman, die verder aangaf dat onderzocht moet worden hoe dit komt. ,,We moeten gaan bekijken of deze groei te maken heeft met het feit dat men nu beter weet waar men terecht moet met klachten van misbruik bij kinderen of dat het aantal gevallen van kindermisbruik en mishandeling daadwerkelijk is toegenomen.”
De Inspectie maatschappelijke zorg, onderdeel van het ministerie van SOAW, is belast met het toezicht bij internaten en tehuizen. Dit doet zij door te controleren, informeren en formeren. Alleen kan de inspectie niet volledig voorkomen dat gevallen van misbruik zich aandienen, aldus Koeiman. ,,We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid hierbij. Docenten, jongeren, ouders en begeleiders moeten zich bewust zijn van bepaalde gedragingen, handelswijzen en andere signalen die duiden op misbruik en dan aan de bel trekken”, zo stelt de bewindsman.
Op Curaçao zijn er elf tehuizen/internaten voor minderjaren die subsidie ontvangen van het ministerie van SOAW. Verspreid over het eiland zijn er verder 130 crèches operationeel.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).