Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Refineria di Kòrsou (RdK) wil een overall audit laten uitvoeren naar de technische installaties op de Isla-raffinaderij, gebaseerd op de laatste normen in de industrie. Deze audit moet in kaart brengen wat de situatie van de plant is in vergelijking met wat die zou moeten zijn.

islaZo vertelt Roderick van Kwartel, directeur van overheids-nv RdK, desgevraagd aan deze krant. Aanleiding voor het uitvoeren van een dergelijke audit naar de huidige staat van de activa is het aflopende contract met de huidige operator Petróleos de Venezuela (PdVSA) en de zoektocht naar een nieuwe contractant.
,,Wij willen weten wat de huidige toestand is en wat de toestand zou moeten zijn. Daar zit waarschijnlijk een ‘gap’ tussen en als we dit zwart op wit hebben, zouden wij met PdVSA in gesprek kunnen gaan om te kijken of zij het willen oplossen”, aldus Van Kwartel.
Het proces voor de aanvang van de audit is al in gang gezet. Deze week was er een zogenaamde ‘clarification meeting’ met verschillende partijen die geïnteresseerd zijn in het uitvoeren van de audit. Zij hebben een rondleiding gekregen bij de Isla-raffinaderij en de terminal te Bullenbaai en RdK heeft duidelijk gemaakt wat er wordt verwacht.
Het is de bedoeling dat de partijen uiterlijk de derde week van oktober hun offertes insturen, dat een week later een aanbeveling wordt gedaan door RdK en weer een week later een contract wordt voorgelegd aan de beste technische bieder. De draftversie van het rapport zou dan uiterlijk eind februari klaar moeten zijn, en na commentaar eind maart definitief moeten zijn.
Deze technische audit is niet hetzelfde als het onderzoek dat in maart onder leiding van Rampenteam-coördinator Lesley Fer werd uitgevoerd op verzoek van minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR). Dat had namelijk specifiek betrekking op de veiligheidssystemen van de raffinaderij, waarbij bijvoorbeeld werd gelet op de risico’s van eventuele rampen, zoals een brand.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).