Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Justitieministers van Curaçao en Aruba, Quincy Girigorie (PAR) en Andin Bikker hebben een Letter of Intent getekend om te gaan samenwerken op het gebied van de illegale immigrantenproblematiek.

bikker ,,Dat hele plan wordt nu verder uitgewerkt, maar in basis gaat het erom dat we informatie gaan uitwisselen over mensen die een van onze landen binnenkomen en/of er weer uitgaan. Dat gebeurt nu niet en dan heb je kans op een ‘waterbedeffect’. Dat willen we niet”, aldus Girigorie gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de regering-Rhuggenaath.
,,Even voor alle duidelijkheid, want dit punt wil ik wel maken: we hebben op Curaçao geen vluchtelingenproblematiek. We hebben wél problemen met illegale immigranten. Ook op Aruba hebben ze het over illegale immigranten, trouwens. Want dat zijn het ook. Ga maar na: Aruba heeft in 10 jaar tijd 15 aanvragen voor politiek asiel gekregen. Of toch in elk geval aanvragen voor een verblijfsvergunning op basis van veiligheid; mensen die stellen niet terug te kunnen naar eigen land omdat ze daar gevaar zouden lopen vanwege politieke vervolging. Verder krijgen ze ook daar alleen aanvragen van mensen die werk zoeken.”
Vanuit de zaal werd de vraag gesteld waarom Curaçao al twee negatieve rapporten aan zijn broek heeft inzake de vluchtelingenproblematiek en Aruba bijvoorbeeld niet. Girigorie haalde zijn schouders op. ,,Ze kampen daar met dezelfde problemen als wij hier. En ze proberen het op dezelfde manier op te lossen. Ook daar worden controles uitgeoefend in en rond uitgaansgelegenheden. En er worden ook veel ongedocumenteerden van de straat geplukt. Ook daar worden ze in een aparte vleugel van de gevangenis geplaatst, alwaar de mensen goed verzorgd worden, net zo lang tot ze teruggaan naar eigen land. En ik moet erbij zeggen, in 80 procent van de gevallen is dat Venezuela.”
Waarom Curaçao er dan zo slecht op staat, bijvoorbeeld bij Amnesty International, dat is voor Girigorie ook slechts gissen. ,,Waarom wordt Curaçao als voorbeeld gesteld? Waarom niet Colombia of Brazilië? Misschien moeten ze eens gaan kijken hoe het er daar aan toe gaat. En op Aruba doen ze hetzelfde als wij, maar wij worden aangepakt, wij worden als voorbeeld gesteld.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.