Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vanaf komend schooljaar wordt een vaccinatieprogramma tegen het Human Papilloma Virus (HPV) geïnitieerd voor meisjes die de leeftijd van dertien jaar hebben bereikt.

Dat maakt het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur bekend. Na onderhandelingen met de Paho over de prijs per vaccin, is nu een akkoord bereikt en kan het vaccin in het nieuwe schooljaar worden geïntroduceerd.
De vaccinatie wordt ‘eilandbreed’ aangeboden, wordt ten zeerste aangeraden, maar mag worden geweigerd. Afgelopen zaterdag deden verschillende artsen, gespecialiseerd op het gebied van het HPV-virus, al een beroep op de regering om zo snel mogelijk met een nationaal vaccinatieprogramma te komen.
Het zogeheten HPV-virus veroorzaakt baarmoederhalskanker. Infectie met het virus wordt opgelopen door seksueel contact. Het virus kan tevens genitale tumoren of wratten veroorzaken, maar ook in de mond, de keel en aan de tong. Tot nu toe kon er via de Paptest, een uitstrijkje van de baarmoederhals, worden geconstateerd of iemand met het virus besmet was, of dat zich mogelijk al ‘onrustige cellen manifesteerden in de baarmoederhals’. Dat kan nog steeds, maar inmiddels is er ook een serum ontwikkeld dat preventief werkt tegen het Human Papilloma Virus. Het serum wordt toegediend aan meisjes van 13 jaar en ouder door middel van een injectie en beschermt ze tegen het virus.
Afgelopen zaterdag vond in een tjokvolle zaal in het World Trade Center de conferentie ‘Kombersá Salú’ plaats, ter ere van het 10-jarig bestaan van Fundashon Prevenshon. Daar werd uitgebreid stilgestaan bij het HPV-virus. Vier sprekers - Desiree Hooi, Daron Ferris, Gerold Rach en Olufunmilayo (Funmi) Olopade - benadrukten tijdens hun betoog het belang van preventieve screening, maar tevens van een nationaal vaccinatieprogramma. ,,Screening is een secundair preventiemiddel, vaccinatie is primair, in het kader dus van ‘beter voorkomen dan genezen’”, zo luidde de boodschap.
Ferris, professor gynaecologie en verloskunde, pediatrische geneeskunde en oncologie, toonde zich vanuit zijn expertise een groot voorstander van het vaccinatieprogramma. ,,Wie wil er nu geen vaccin dat kanker voorkomt?”, zo vroeg hij zich hardop af. ,,HPV is de meest voorkomende seksueel overdraagbare infectie. Iedereen in deze zaal krijgt op een bepaald moment in zijn of haar leven het HPV-virus. Daar kan iets aan gedaan worden. Waarom zou je dat niet willen?”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).