Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - ,,De huidige norm voor wat betreft het verkeer en ook het milieu is anders dan die jaren geweest is. Inmiddels weet iedereen op Curaçao dat als je in het verkeer een boete krijgt, dat die ook betaald moet worden.

verkeersdoden Anders kom je het eiland niet af. Het zorgt voor extra geld voor de overheid, ruim 2,4 miljoen gulden afgelopen jaar.”
Dat waren de woorden van procureur-generaal (PG) Roger Bos gisteren bij de installatie van nieuwe rechter Faye Wannyn.
Bos stond tijdens zijn toespraak stil bij het aantal verkeersdoden op Curaçao dat vorig jaar angstvallig dicht bij het aantal dodelijke slachtoffers door crimineel geweld in hetzelfde jaar kwam: 18 versus 27. In 2018 zijn er tot nu toe negen verkeersdoden te betreuren en 14 slachtoffers zijn overleden door geweld.
Iedereen maakt deel uit van het verkeer, zelfs de peuter in een kinderzitje, zo sprak Bos, die er meteen op wees dat de peuter vaak helemaal niet in een kinderzitje zit, ‘maar tussen papa en mama tussen de voorstoelen of op schoot achter het stuur’. ,,Je moet er niet aan denken wat er met zo’n peuter gebeurt bij een ongeluk.”
Hetzelfde geldt - zo stelt de PG - voor de milieuaanpak. ,,Het X-team, een samenwerking van talloze partners van het ministerie van GMN en de politie, is al enige tijd actief op zoek naar milieudelicten, kleine en grote. En met succes; ook die aanpak zorgt voor normbevestigend gedrag en overigens ook voor weerstand en bedreigingen in de richting van mensen die gewoon hun vak uitoefenen. Dat is onacceptabel!”
De huidige norm is anders dan die jaren geweest is, aldus Bos. ,,Hoeveel auto’s rijden nog even door het rode verkeerslicht, geven nog even gas; hoeveel mensen drinken nog even dat laatste biertje en stappen dan in de auto; hoeveel mensen gooien de troep gewoon in de mondi, of over de schutting?”, zo vraagt de PG zich af en geeft hier meteen zelf antwoord op: iedereen weet dat er gevolgen verbonden zijn aan deze handelingen.
Maar, liever heeft het Openbaar Ministerie dat het leidt tot minder ongevallen. ,,14.000 Ongevallen per jaar is echt veel en veel te veel en minder ongevallen leiden automatisch tot minder slachtoffers en ook veel minder maatschappelijke kosten. Die executie van opgelegde boetes geldt ook voor gevangenisstraffen, ook als ze in Nederland opgelegd zijn, voor diegenen die de krant van deze week gevolgd hebben. Je ontloopt je straf gewoon niet meer, ook niet als je je in Nederland verstopt voor Curaçao, of andersom. Boter bij de vis is nodig om de norm die voor iedereen geldt te bevestigen, executie is het sluitstuk van de vervolging. Daar besteden we veel aandacht aan”, aldus Bos.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.