Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Fundashon Prevenshon is bezig met het opzetten van twee nieuwe programma’s. De preventiestichting wil in de toekomst naast de huidige programma’s ook screenings gaan uitvoeren naar darmkanker en de oogziekte glaucoom.

prevenshonDat vertelde directeur Louise Elstak gisteren aan deze krant. Het betreft in beide gevallen programma’s voor zowel mannen als vrouwen. Volgens Elstak is darmkanker de meest voorkomende kankersoort op Curaçao en zorgt dat voor onnodig veel sterfgevallen. Om dit al in een vroeg stadium te ontdekken en zo ernstige gevolgen te voorkomen, wil Fundashon Prevenshon dikkedarmscreenings gaan invoeren.
Het tweede nieuwe programma heeft niets met kanker te maken, maar richt zich op glaucoom, een veelvoorkomende ziekte op Curaçao. Zestien procent van de bevolking wordt getroffen door de oogziekte die de zenuwen beschadigt en blindheid veroorzaakt. De preventiestichting wil familieleden gaan controleren van de patiënten die al glaucoom hebben. ,,Om er op tijd bij te zijn en te voorkomen dat zij ook blind worden en in een sociaal isolement raken.”
Wanneer Fundashon Prevenshon met de nieuwe programma’s zal beginnen, wordt morgen bekendgemaakt tijdens een congres in het kader van het tienjarig bestaan van de stichting. ,,We zijn in ieder geval van mening dat de borst- en baarmoederhalskankerprogramma’s in al die jaren zo goed zijn neergezet, dat we klaar zijn voor de volgende stap”, aldus Elstak.
Dat de andere twee preventieprogramma’s hun vruchten hebben afgeworpen, blijkt ook uit de cijfers die de directrice van de stichting deelt. Sinds juli 2010 voert Fundashon Prevenshon elk jaar gemiddeld 8.000 mammografieën uit bij vrouwen van 45 tot 75 jaar oud. Op die manier is bij 220 vrouwen borstkanker ontdekt in een vroeg stadium.
Hoe het zit met cijfers op het gebied van de controles op het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, wordt morgen ook uitgebreid toegelicht. Een van de sprekers tijdens het congres in het World Trade Center is Desiree Hooi, een Curaçaose wetenschapper die in 2013 onderzoek heeft gedaan bij Fundashon Prevenshon door duizend vrouwen te onderzoeken op het virus. Zij promoveert volgende maand op dit thema en zal tijdens het congres haar bevindingen presenteren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.