Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Citizens Insurance heeft een goed financieel jaar 2017 achter de rug, zo blijkt uit de vandaag elders in deze editie gepubliceerde cijfers van vorig jaar.

citizensDe nettowinst van The Netherlands Antilles & Aruba Insurance Company nv (NA&A), zoals Citizens officieel heet, groeide van bijna 1,5 miljoen naar 2 miljoen en dat in een periode dat het Curaçao en Aruba, waar het verzekeringsbedrijf actief is, economisch minder goed gaat.
Ondanks een licht gedaalde premieomzet van 22,2 miljoen (was 23,5 miljoen in 2016) wist de bedrijfsleiding toch een beter operationeel resultaat te boeken. Dat komt naar eigen zeggen mede door een verscherpt acceptatieproces, waardoor de schaderatio verbeterde, en kostenbesparingen door verdere innovatie.
De schadeclaims bedroegen over 2017 zo’n 11,8 miljoen (2016: 13,4 miljoen) en ook wist Citizens de bedrijfskosten te drukken tot 8,1 miljoen (2016: 8,5 miljoen). Mede hierdoor realiseerde de verzekeringsmaatschappij een operationeel resultaat van bijna 2,7 miljoen tegenover nog 2 miljoen (een groei van 35 procent) een jaar eerder.
De directie stelt dan ook ‘verheugd’ te zijn een ‘substantiële verbetering’ van het bedrijfsresultaat te kunnen aankondigen. De sterke toename komt volgens het management vooral door de gestegen inkomsten op Curaçao - ‘dankzij de onvermoeibare inspanningen van personeel en directie’ - en een stabiele productie op Aruba - ‘gerealiseerd door een toegewijd Arubaans team’. Het bestuur wordt gevormd door de directeuren Adam Louis Wharton Lake en Huub van der Bent.
Na winstbelasting (672.000 gulden) staat er onderaan de streep een winst van 1.994.000 (bijna 2 miljoen). Deze winst is gerealiseerd over een licht gestegen balanstotaal van bijna 22,5 miljoen per 31 december 2017, waarvan 200.000 gulden aan kapitaal en 7,4 miljoen aan opgebouwde surplus/reserves.
,,We hebben kennis genomen van het economische klimaat op Curaçao”, aldus de directie, die aangeeft dat ‘wij de uitdagingen de komende jaren goed aan kunnen’. Dit komt mede omdat Citizens nauw samenwerkt met een netwerk aan tussenpersonen/brokers. ,,Concurrerende producten met goede dekkingen en eerste klas service zijn de sleutel tot het behouden van cliënten.”
Terwijl er conservatief wordt belegd, is de verzekeraar naar eigen zeggen wel constant op zoek naar innovatieve en nieuwe manieren die in het voordeel zijn van de polishouder, ‘waarbij we wel binnen de richtlijnen van de toezichthouders blijven’.
NA&A/Citizens kreeg in augustus een goedkeurende controleverklaring van accountant Otmar Martina van Deloitte Dutch Caribbean. De verzekeraar telt 25 personeelsleden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).