Jamaloodin overgebracht naar Bonaire
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Oud-minister George Jamaloodin (MFK) is gistermiddag uit veiligheidsoverwegingen naar Bonaire overgebracht. Dat begrijpt deze krant uit welingelichte bronnen. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt in een officiële reactie ‘over de detentie van verdachten geen uitspraken te doen’.

jamaloodinJamaloodin werd gisterochtend eerst voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdachte - die in de periode van 2010 tot 2012 minister van Financiën was in het kabinet-Schotte - moet net als iedere andere verdachte hetzelfde proces doorlopen, waarbij hij eerst aan de rechter-commissaris moet worden voorgeleid, die zijn hechtenis van 2x24 uur goed moet bevinden, daarna de verlenging van acht dagen en vervolgens acht dagen in bewaring. Na zijn bezoek aan de rechter-commissaris is Jamaloodin meegenomen naar de marinekazerne te Suffisant en vervolgens naar Hato gebracht waar hij met een chartervliegtuig van EZ Air naar Bonaire werd getransporteerd. De verdachte werd hierbij vergezeld door drie leden van het Arrestatieteam. Eenmaal op Bonaire is Jamaloodin - ongeboeid en gezicht onbedekt - overgedragen aan een speciaal team die hem naar de nieuwe gevangenis heeft geëscorteerd.
Jamaloodin is dinsdagmiddag na een lange periode van hechtenis in Venezuela op Curaçao aangekomen. De Venezolaanse autoriteiten hebben de oud-minister van Financiën, die als verdachte geldt in een drietal zaken, overgedragen aan de Curaçaose justitiële autoriteiten, die hem naar Hato hebben vergezeld. Eenmaal op Curaçao is het ondervragingsproces meteen begonnen. Jamaloodin werd hierbij bijgestaan door advocaten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, Chester Peterson en Sheldry Osepa.
Jamaloodin, die ervan verdacht wordt de opdrachtgever te zijn geweest van de moord op politicus Helmin Wiels, werd naar het cellencomplex te Barber gebracht. Eerder zat Luigi Florentina, alias Pretu - die ook als verdachte gold in de moordzaak van Wiels - ook in Barber opgesloten. Daar werd na een aantal dagen het levenloze lichaam van de verdachte gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd.
Naar verluidt is Jamaloodin om soortgelijke en andere desastreuze taferelen te voorkomen naar Bonaire afgevoerd, maar ook om het onderzoek niet te verstoren. Het plan was altijd om hem na de uitlevering naar Bonaire te brengen, zo melden bronnen dicht bij het onderzoek aan deze krant. Op het buureiland zal de voormalige bewindsman over zijn betrokkenheid bij de zaken Germanium, Passaat en Maximus worden ondervraagd.
Tegenover deze krant laat officier van justitie Guillano Schoop, die belast is met de woordvoering in de zaak van Jamaloodin, weten dat het Openbaar Ministerie geen verklaringen afgeeft over de verblijfplaats van gedetineerden. Wel laat hij weten dat de veiligheid van alle verdachten en dus ook die van Jamaloodin dé prioriteit is van het Openbaar Ministerie.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).