Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In totaal hebben achttien medewerkers van Insel Air van de gelegenheid gebruikgemaakt om vrijwillig ontslag te nemen. Zij zullen per direct worden vrijgesteld van hun werkzaamheden en krijgen nog een aantal maanden salaris mee.

inselbeaDat meldt bewindvoerder Rogier van den Heuvel desgevraagd aan deze krant. Van den Heuvel zegt verder dat het totaalaantal ontslagen is bijgesteld van negentig medewerkers naar tachtig. Van hen zullen er 51 nog voor aanstaande maandag bericht krijgen dat zij hun baan kwijtraken.
Van de overige elf moet nog worden bekeken wie dat zullen zijn en hoe dit organisatorisch geregeld kan worden. Volgens Van den Heuvel wordt het steeds moeilijker om te bepalen wie er weg gaat. ,,Bij verschillende afdelingen werken mensen met verschillende taken. Daar kun je op een gegeven moment niet gemakkelijk meer in snijden en dat belemmert het proces.”
De medewerkers die gedwongen ontslagen worden, moeten nog blijven werken tot de vergunningen voor de maatregelen rond zijn. Waarschijnlijk zal hun ontslag daardoor pas rond eind november in werking treden.
Ook zullen dan de financiële effecten bij de luchtvaartmaatschappij pas te merken zijn. ,,Met de scenario’s die we nu nastreven, zal er vanaf dan een winst gemaakt moeten worden van een paar ton per maand”, aldus Van den Heuvel, die gisteren nog geen exacte cijfers kon vrijgeven. ,,En dat is ook wel nodig als je de huidige situatie bekijkt.”
De rechter verleende Insel Air International bv op 31 augustus opnieuw surseance van betaling aan de schuldeisers. Wel werd daarbij de voorwaarde gesteld dat de komende weken of maanden moet blijken of het bedrijf levensvatbaar is. Een van de maatregelen die in reactie daarop in ieder geval wordt genomen, is het snijden in de personeelskosten. Per december moet 60 procent op deze post zijn bespaard.
De bewindvoerder had deze krant op basis van dit percentage eerder verteld dat de afslanking negentig personen zou betreffen, maar tien extra mensen kunnen waarschijnlijk hun baan toch behouden. Dit verschil zit hem volgens Van den Heuvel in de functiebeschrijvingen van de personeelsleden. ,,De ene werknemer is wat duurder dan de ander”, zo legt hij uit.
Insel Air realiseert zich naar eigen zeggen dat deze situatie erg vervelend is voor alle betrokkenen. ,,Maar dit is de enige manier om de onderneming voort te kunnen zetten”, aldus Van den Heuvel. De vakbond, die aandrong op duidelijkheid, wordt vandaag op de hoogte gesteld van het nieuws.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.