Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De (af)sluiting van beide hotels van Kura Hulanda is gisteren ternauwernood voorkomen. Voordat Aqualectra om 15.00 uur de resorts in Otrobanda en op Westpunt van het net zou halen, kwam er een voorlopige regeling voor de betaling van een deel van de uitstaande water- en stroomrekening.

kurahulandaDit biedt volgens insiders een ‘kleine opening’, waardoor Kura Hulanda nog openblijft terwijl doorgezocht wordt naar een definitieve oplossing. In elk geval tot de volgende nota van Aqualectra. In de tussentijd is er contact met een nog niet nader bekende geïnteresseerde koper in het buitenland.
Het is een race tegen de klok, want deze overnamekandidaat moet in recordtijd een due diligence doen en een akkoord bereiken met de kredietverstrekkers (MCB, Girobank, Korpodeko en Stichting Economische Ontwikkeling), die de laatste keer al instemden met halvering van de schuld tot 17,7 miljoen dollar.
De tijdelijke oplossing kwam mede door tussenkomst van minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling en met Toerisme in zijn portefeuille. Ontwikkelingsbank Korpodeko is bereid gevonden om een deel van de Aqualectra-rekening te voldoen. In totaal staat Kura Hulanda voor 3 miljoen in het krijt bij het nutsbedrijf dat zich op het standpunt had gesteld daarvan 750.000 te willen innen.
Omdat dit niet lukte zou eerst afgelopen vrijdag, daarna maandag en toen woensdag de toevoer worden afgesloten. Hotelgasten werden intussen uit voorzorg elders ondergebracht. Alle betrokken partijen - banken, overige crediteuren, overheid, management en de huidige eigenaren - begrijpen het belang van het openblijven van beide hotels; voor de werkgelegenheid, waaronder op Bándabou, en ook het toerisme. Het sluiten van de hotelgebouwen brengt behalve imagoschade ook kosten en risico’s op het gebied van de veiligheid met zich mee.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.