Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Kura Hulanda is niet meer te redden. Ook de laatste poging in de afgelopen dagen heeft geen resultaat opgeleverd. Aqualectra heeft beide hotels tot vanmiddag 15.00 uur de tijd gegeven om gasten in andere resorts op Curaçao te herbergen.

F06 Kura Hulanda 1Beide hotelgebouwen zullen dan sluiten en onder de hamer of onderhands verkocht moeten worden voordat ze met een nieuwe eigenaar of met nieuwe eigenaren - als ze gesplitst worden - weer een nieuwe toekomst tegemoet gaan.
Kura Hulanda wordt hiermee het derde hotel dat in korte tijd sluit en bij opbod verkocht wordt: Veneto Holiday Beach (waarop touroperator Corendon intussen een bod heeft gedaan) en Howard Johnson/Emmazicht (de openbare verkoop staat voor medio volgende maand gepland) gingen Kura Hulanda voor. Allemaal in een straal van enkele vierkante kilometer in Otrobanda. En het is het vierde hotel als Plaza Hotel in Punda wordt meegerekend.
Het zegt volgens kenners vooral iets over het verouderde businessmodel dat wordt gehanteerd, want het aantal verblijfstoeristen op Curaçao groeit wel en er zijn diverse andere resorts en bungalowparken die juist bloeien als nooit tevoren. Over het algemeen is bij hotels die de deuren moeten sluiten sprake van achterstallig onderhoud, waardoor de kwaliteit bij sommige achteruit is gegaan. Ook is aansluiting bij grote tourorganisaties van belang voor een constante stroom aan gasten.
Als binnenkort het doek valt voor Kura Hulanda - zowel in Otrobanda als op Westpunt - verdwijnt volgens sommigen een parel in de Curaçaose toeristische industrie. Eigenaren Jacob Gelt Dekker en John Padget konden en wilden de exploitatietekorten echter al jaren niet meer dekken en de bankleningen van ruim 60 miljoen gulden werden niet meer afgelost. Nutsbedrijf Aqualectra is lang coulant geweest, maar een betalingsachterstand van 3 miljoen was niet langer verantwoord.
Met het uitgaan van het licht en het dichtdraaien van de kraan verdwijnen alles bij elkaar ruim 80 arbeidsplaatsen. Vooral op Westpunt te Bándabou, waar bij de Lodge circa 40 personeelsleden werkzaam zijn, valt dit zwaar. Beide complexen zullen op slot gaan met bewaking voor de deur en vervolgens is het wachten op de openbare verkoop en bieders.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.