Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Personeelsleden van het Kadaster maken zich grote zorgen over het voortbestaan van hun baan, nu de overheidsstichting 15 miljoen gulden moet overmaken aan de regering.

kadasterZo verklaart vicevoorzitter van de ambtenarenvakbond Abvo, Kenneth Bremer, aan deze krant. Volgens hem heeft het management aan het personeel verteld dat er dit jaar nog genoeg geld is om alle salarissen uit te betalen, ‘maar dat het voor volgend jaar nog onzeker is’. Tussen neus en lippen door zou hierbij zijn gezegd dat ontslagen een mogelijk gevolg zijn.
De verantwoordelijke minister, Zita Jesus-Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), stelt dat dit nergens voor nodig is. Zij legt uit dat de 15 miljoen gulden ‘overreserves’ zijn die het Kadaster aan de overheid dient te betalen. ,,Dat is conform de gebruikelijke regelingen tussen de overheid en overheids-nv’s en -stichtingen die voor ons werken”, aldus de minister.
Het verzoek tot betaling is een reactie op de recente aanbevelingen van het College financieel toezicht (Cft) aan de regering van Curaçao om achterstallige betalingen en dividenden te innen. Het Kadaster is in het verleden al vaker gevraagd om overreserves te betalen aan de regering, maar heeft dit volgens Jesus-Leito nooit gedaan. Dit zou dus de eerste keer worden.
In eerste instantie heeft Bremer gisteren aan deze krant verklaard dat de vakbond niet van plan is om hieraan mee te werken. Volgens hem heeft de overheid in het verleden de stichting opgericht, maar kan er niet geëist worden dat het, net zoals bij een overheids-nv, geld aan de regering betaalt. ,,De personeelsleden van het Kadaster hebben juridisch advies ingewonnen en zullen op grond daarvan het geld niet beschikbaar stellen”, aldus Bremer.
Later op de middag heeft hij samen met het management van het Kadaster, de VVRP-minister, minister van Financiën Kenneth Gijsbertha en minister-president Eugene Rhuggenaath overleg gehad. Daaruit is voortgekomen dat het managementteam eerst zeker wil weten dat de overheid gelijk heeft en duidelijkheid wil over de regels en eventuele betalingen in de toekomst.
Ook is besloten dat minister Jesus-Leito vandaag samen met adviseurs van de Stichting Overheid Accountantbureau (Soab) een bezoek aan het Kadaster zal brengen om het personeel te informeren. Zij zullen de situatie uitleggen, vertellen waarom de overmaking moet plaatsvinden en de personeelsleden laten weten dat zij zich geen zorgen moeten maken over hun baan. ,,Maar dat moeten wij nog zien”, aldus Bremer ietwat sceptisch. In totaal werken er 39 mensen bij het Kadaster.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).