Directie Port of Rotterdam: Kennis, kunde en ervaring delen
Van onze redactie
Willemstad - Port of Rotterdam kiest bij de vergaande vorm van samenwerking met Curaçao Ports Authority (CPA), die beide havenbedrijven nastreven, bewust voor een aandeelhouderschap.

haven,,Wij willen geen samenwerking voor één, twee of vijf jaar, maar zien het als een langetermijntraject. Daarom willen wij onze betrokkenheid graag bevestigen en bestendigen door medeaandeelhouder te worden”, zegt president-directeur Allard Castelein van het Rotterdamse havenbedrijf in gesprek met Curaçao, een uitgave van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao in Den Haag.
,,Het gaat om een minderheidsaandeel. Ik denk dat het terecht is dat de regering (van Curaçao, red.) een significant meerderheidsbelang wil houden. We zijn in gesprek hoe we hier concrete invulling aan geven.” Omdat het om participatie gaat is naast de directie van CPA de regering in Willemstad als aandeelhouder van CPA nauw bij de onderhandelingen betrokken.
Dat de havens van Rotterdam en Curaçao - de eerste verwerkt jaarlijks 467 miljoen ton goederen, de tweede 0,8 miljoen - onvergelijkbare grootheden zijn is voor Castelein geen reden zijn neus op te halen voor samenwerking. ,,Curaçao maakt deel uit van het Koninkrijk. Die verbondenheid is voor ons relevant”, zegt de topman in gesprek met het blad van het Curaçaohuis.
,,Wij weten uit eigen ervaring hoe groot en complex de uitdagingen zijn en dat het dus voor een wat kleinere organisatie helemaal lastig is om op het juiste moment de juiste stappen te zetten. Waarom zouden wij dan niet onze kennis, kunde en ervaring elders in het Koninkrijk delen? Ik wil niet suggereren dat wij alle kennis in huis hebben, maar met vraagstukken zoals de transitie van fossiele industrie naar schoon en duurzaam hebben wij veel ervaring. Wij willen daarom graag samenwerken aan een oplossing die voor Curaçao het beste is.”
Het eiland is geen onbekend terrein voor Castelein, vervolgt het magazine Curaçao. ,,Tijdens mijn opleiding tot arts heb ik begin jaren 80 mijn coschap gelopen in het Sehos. Sindsdien kom ik er vaak; met plezier.” Daardoor is hij goed op de hoogte van een van de uitdagingen: de Isla-raffinaderij, waarvoor een strategisch partner wordt gezocht. ,,Ik zie de economische betekenis en het belang van de werkgelegenheid. Je moet niet krampachtig vasthouden aan het oude, maar ook niet denken dat je vernieuwt door het licht uit te doen en ergens anders iets nieuws te beginnen. De kunst is hoe je het bestaande kunt vernieuwen met behoud van werkgelegenheid. Dat is een proces waarvoor je de tijd moet nemen. Ik spreek er met enige regelmaat met de premier (Eugene Rhuggenaath, red.) over.” Ook met minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling is er contact.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.