Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Beide hotels van Kura Hulanda hebben van Aqualectra het weekend de tijd gekregen om hun gasten elders onder te brengen, want maandag dreigt de stroom eraf te gaan en de waterkraan dicht te worden gedraaid. Het hotel onderneemt nu - dit weekeinde nog - een laatste, ultieme poging om Aqualectra alsnog tegemoet te komen.

kurahulandaOf deze pogingen succesvol zullen zijn, moet gaan blijken, maar het management van Kura Hulanda zet nu in ieder geval alles op alles om te trachten de hotels te redden. Zoals het er nu echter naar uitziet, kunnen de hotels vanaf maandag niet meer als zodanig functioneren en zal er geen omzet meer kunnen worden gedraaid en zullen dus ook geen rekeningen van leveranciers en lonen kunnen worden betaald. Het faillissement lijkt dan nabij.
De hotels van Kura Hulanda, één is gevestigd in het hart van stadsdeel Otrobanda en het andere bij Playa Kalki op Westpunt, hebben bij Aqualectra een betalingsachterstand van bijna 3 miljoen gulden. Op 28 augustus heeft het nutsbedrijf de exploitant laten weten ten minste 750.000 gulden te willen zien en dat anders vrijdag 7 september de toelevering van water en elektra wordt gestaakt.
Op de dag dat de deadline verliep, gisteren, heeft Aqualectra het management geïnformeerd dat beide hotels zaterdag en zondag de tijd krijgen om hun gasten alternatieve accommodatie op het eiland aan te bieden; om de schade aan het Curaçaose toerisme zo veel mogelijk beperkt te houden.
Naar verluidt heeft Kura Hulanda nog één kleine mogelijkheid om afsluiting af te wenden. Zo zou er nog een stuk terrein zijn dat onbelast is, dus waar geen andere hypotheek op zit, dat als onderpand aan het energiebedrijf kan worden aangeboden. Dat is in het verleden ook al geprobeerd, maar het lijkt erop dat Aqualectra een streep wil en ook moet trekken.
Samen met deze vrijwel oninbare schuld en dat van het onlangs failliet verklaarde Veneto Holiday Beach zou het gaan om ruim 5 miljoen. Ook Plaza Hotel liet bijna een miljoen aan onbetaalde Aqualectra-rekeningen achter. Kosten van de overheids-nv waar in feite de gemeenschap voor opdraait.
Zoals deze krant gisteren berichtte hebben de kredietverstrekkers en kandidaat-koper On Vacation uit Colombia elkaar niet kunnen vinden. MCB en Girobank stemmen wel in met de fikse korting op de ruim 35 miljoen dollar leningenschuld en de wijze waarop 17,7 miljoen dollar de komende jaren wordt afbetaald uit de exploitatie, maar ontwikkelingsbank Korpodeko en Stichting Economische Ontwikkeling (SEO) van de overheid zien het niet zitten. Bij een (dreigend) faillissement verliest echter iedereen. Vooral het toerisme van Curaçao. Er werken circa 110 personeelsleden.
Hiermee lijkt het einde van het boetiekhotel in Otrobanda - bestaande uit oude opgeknapte stadswoningen en monumenten opgezet door Jacob Gelt Dekker en John Padget, later aangevuld met de heropening en uitbreiding van het voormalige Kadushi Cliff te Westpunt - erg dichtbij te komen. Tenzij in het weekend nog een oplossing wordt gevonden. Aqualectra wilde de onderhandelingen met On Vacation, die nu zijn vastgelopen, niet verstoren. Maar als er niet alsnog cash komt, gaan letterlijk de kraan dicht en het licht uit.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).