Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,De rechter durft zijn vingers niet aan deze zaak te branden en draait om de hete brij heen”, dat zegt gemachtigde van ex-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK), Rutsel Martha tegen deze krant. ,,Of zoals wij dat op Curaçao zeggen: bula pipa.”

rutselmartha2Martha reageert hiermee op het vonnis dat vorige week werd uitgesproken in een kort geding dat Jamaloodin aanspande, omdat hij naar zijn mening onrechtmatig van zijn vrijheid is beroofd. De voormalig minister werd in maart 2017 in Venezuela gearresteerd in opdracht van Interpol, omdat hij onder andere in de zaak Germanium wordt verdacht van het plegen van ambtsdelicten en het verduisteren van subsidiegelden in de tijd dat hij minister was in het kabinet-Schotte. Ook geldt hij als verdachte in de zaak Maximus waarbij onderzoek wordt verricht naar de opdrachtgevers van de moord op politicus Helmin Wiels. Sindsdien zit hij vast in afwachting van zijn uitlevering aan Curaçao.
Maar volgens Martha is de detentie niet rechtmatig, omdat hier nooit een officieel bevel voor zou zijn uitgegeven vanuit Curaçao. Martha legt uit dat er in Venezuela twee stappen gevolgd dienen te worden om iemand gevangen te houden met het oog op uitlevering. ,,De eerste stap noemen ze de ‘initiële detentie’. Dit gebeurde in opdracht van Interpol naar aanleiding van het aanhoudingsbevel van het Openbaar Ministerie op Curaçao. Maar op basis van dit bevel kan iemand hooguit voor tien dagen vastgehouden worden”, aldus de gemachtigde. ,,Om de detentie voort te laten duren, vraagt Venezuela om de rechtstitel die vanuit het verzoekende land Curaçao moet komen. En alleen de rechter is hiertoe bevoegd. Maar Venezuela heeft deze documenten nooit gekregen en ondertussen zit Jamaloodin al achttien maanden vast.”
Hoe het kan dat Venezuela ondanks het ontbreken van de nodige ‘gerechtelijke stukken’ hem nog niet heeft vrijgelaten, komt volgens Martha doordat het land op het verkeerde been zou zijn gezet door het Openbaar Ministerie (OM). ,,Het OM Curaçao heeft gezegd dat het een onafhankelijk onderdeel van de magistratuur is. Maar er wordt niet gezegd dat de bevoegdheid van het OM beperkt is in de tijd. En het land dat om uitlevering vraagt heeft de verplichting om het aangezochte land volledig en eerlijk in te lichten”, zo betoogt de gemachtigde van Jamaloodin.
In de poging om via een kort geding op Curaçao te bewijzen dat de nodige stukken ontbreken, stelde de rechter vorige week dat de ex-minister ‘de weg van het strafvorderlijke kort geding moet bewandelen en hiervoor niet terechtkan bij de civiele rechter’. Maar volgens Martha heeft de strafrechter eerder al aangegeven hier niet toe bevoegd te zijn. ,,Oftewel: de rechter durft zijn vingers er niet aan te branden”, concludeert Martha.
Jamaloodin is niet van plan om het hierbij te laten zitten. ,,We zijn nu de verschillende opties aan het nagaan voor de te nemen vervolgstap. Eén van de opties is natuurlijk hoger beroep. De andere is toch teruggaan naar de strafrechter. En eventueel kunnen we internationaal gaan. Wat ik ook nog overweeg, is om in Venezuela iets te doen dat hen kan overwegen de zaak te herzien”, aldus de Martha. Hierover zal volgende week een besluit genomen worden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.