Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Beide hotels van Kura Hulanda hangt faillissement boven het hoofd als er niet op zeer korte termijn door partijen wordt ‘bewogen’.

Kura HulandaDe onderhandelingen lopen stroef en zijn feitelijk vastgelopen, naar verluidt omdat ontwikkelingsbank Korpodeko en de Stichting Economische Ontwikkeling (SEO) van de overheid niet instemmen met het tweede, laatste bod van On Vacation.
Laatstgenoemde Colombiaanse groep was eerder al, in februari dit jaar, weggelopen. On Vacation, dat over de nodige airlift beschikt en al veel langer Zuid-Amerikaanse bezoekers stuurt naar beide resorts maar ook naar andere hotels op het eiland, haakte toen na anderhalf jaar wachten af.
Naar nu blijkt, zijn de onderhandelingen met dezelfde groep van ondernemer Carlos Londoño vanaf medio 2018 daarna toch weer voortgezet. Dit tot opluchting van minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling, belast met Toerisme, die graag ziet dat Kura Hulanda in Otrobanda en op Westpunt openblijft. Er werken circa 40 en 70 personeelsleden.
Maar opnieuw lijkt de overname van de twee hotels niet door te gaan. Schuldeisers Girobank en Maduro & Curiel’s Bank (MCB) stemmen in met het tweede biedingsvoorstel, maar Korpodeko en SEO zijn ook nu niet aan boord. Beide instellingen zouden hun voorkeur toch hebben voor het eerste bod, waarbij On Vacation de koopsom over een kortere termijn uitgesmeerd afbetaalt.
Omdat partijen - waaronder ook de oprichters en huidige eigenaren Jacob Gelt Dekker en John Padget, die er geen geld meer in steken - er maar niet uitkomen, dreigt een situatie dat de stekker uit Kura Hulanda wordt getrokken (lees: dat er een verzoek komt om het faillissement uit te spreken).
Daar lijkt echter geen van de partijen bij gebaat, behalve dat er een einde komt aan een zich zeer lang voortslepende kwestie en dat er dan mogelijk een koper is als het onroerend goed onder de hamer gaat. Maar dat betekent dat er wéér - naast Plaza, Howard Johnson en Veneto - twee hotels de deuren (tijdelijk) sluiten, verlies van banen en een deuk voor het Curaçaose toerisme dat nu juist qua vliegtuigstoelencapaciteit en meer verblijfsgasten in de lift zit.
Daar komt bij dat Aqualectra, dat zich tot nu toe coulant heeft opgesteld met de inning van oude rekeningen voor water en stroom, de duimschroeven onlangs heeft aangedraaid. Deze krant heeft vernomen dat er vandaag moet worden betaald en dat anders het nutsbedrijf de toelevering dreigt af te sluiten.
De leningenschuld van Kura Hulanda onder de huidige eigenaren bedraagt circa 35 tot 36 miljoen dollar. In de onderhandelingen zijn de kredietverstrekkers ermee akkoord gegaan een korting te geven tot een bedrag van circa 17,7 miljoen dollar dat On Vacation dan gedurende een aantal jaren uit de exploitatie aflost.
De betrokken ministers, Martina van Economie en zijn partijgenoot Kenneth Gijsbertha van Financiën, hebben zich zoveel mogelijk coöperatief en ondersteunend opgesteld. Het laatste voorstel krijgt echter niet de zegen van SEO en Korpodeko.
De afgelopen periode zijn de hotels onder leiding van general manager Jeanette Bonet met het nodige kunst- en vliegwerk opengebleven. Dat gebeurde met medewerking van de kredietverstrekkers en andere schuldeisers. Beide resorts zijn echter wel toe aan een grondige onderhoudsbeurt en upgrading.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.