Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De aangekondigde verhoging met een marge van 3 cent voor water, stroom, diesel en benzine is niets anders dan een maatregel om te garanderen dat er meer dividend geïnd kan worden.

schotteDat stelt politiek leider Gerrit Schotte van de oppositiepartij MFK.
Schotte stelt dat overheids-nv Curoil - voordat het in 2016 aan de overheid belasting afdroeg - een winst had van 39 miljoen gulden. Voor 2017 bedroeg de winst 22 miljoen gulden. De oppositiepartij verwijt de overheids-nv een verkeerd besluit te hebben genomen met de aanschaf van een schip (Red Majestic, red.). Het schip ligt de hele tijd aan de werf en de bemanning kost dagelijks veel geld. Wanneer het schip aan de werf ligt, kost dat volgens Schotte 11.000 dollar per dag.
,,Door een verkeerd besluit van het kabinet-Rhuggenaath, wordt de rekening nu aan het volk gepresenteerd in het tarief voor water, stroom, benzine en diesel. De regering is heel verkeerd bezig, men had simpelweg meer tanks moeten bouwen (een duurzame oplossing) om olieproducten daarin op te slaan en zich niet in een avontuur moeten storten om een schip te kopen en deze aan een werf te laten aanmeren voor 11.000 dollar per dag.”
(De tanker Red Majestic, met een capaciteit van 700.000 vaten is door Curoil gekocht om minder afhankelijk van de Isla-raffinaderij te zijn voor de levering van brandstof. De tanker is in februari van dit jaar in gebruik genomen. De tanker stelt Curoil in staat om bij andere leveranciers brandstof in te kopen, red.).
Schotte schrijft dat hij op de hoogte was van het plan van de overheid en dat hij daarom tijdens de Statenvergadering van 28 augustus hier belangrijke vragen over heeft gesteld aan minister Steven Martina (Economische Ontwikkeling) en de premier over de onkosten van het schip. Volgens de politiek leider hebben beide ministers geweigerd hem antwoord te geven alhoewel ze conform de Staatsregeling artikel 57 daartoe wel verplicht zijn.
De MFK-leiders telt dat de premier Rhuggenaath en Steven Martina informatie achterhouden voor het volk. Als bewijs haalt de politiek leider een advies van BT&P aan. Daarin werd voorgesteld om de brandstofprijzen aan te passen zonder daarbij de marges van Curoil als gevolg van de floating storage (Red Majestic, red.) aan te passen. BT&P stelt ook dat er voorkomen moet worden dat er ‘onderdekking’ van de kosten (van de floating storage) verder oploopt.
Bij de bekendmaking van de nieuwe tarieven heeft de regering verklaard dat de verhoging van de marge voor Curoil ‘het gevolg is van maatregelen ten behoeve van de waarborging van de brandstofvoorziening op Curaçao’. Premier Rhuggenaath verwerpt in een reactie de stelling van Schotte. ,,Het is niet mogelijk om gaten in de begroting te dichten met benzinetarieven die gereguleerd worden door BT&P. Dat zou dan een belasting zijn. De benzineprijs is gebaseerd op de kosten van Curoil. Als de regering een tarief zou opleggen om gaten in de begroting te dichten zou dat een verkapte belasting zijn”, aldus de premier.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).