Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het filiaal Rio Canario van RBC Royal Bank, dat nog dateert uit de tijd dat het ABN Amro Bank was en later RBTT Bank, zal volgende maand sluiten.

rbc RBC deed hier melding van in een advertentie in deze krant onder de kop ‘We may be closing, but we’er not leaving you’.
In een toelichting geeft Pierrot Hurtado, managing director van RBC Royal Bank nv, desgevraagd de volgende toelichting: ,,Wij passen onze zogenaamde ‘physical footprint’ vandaag aan, zodat onze activiteiten concurrerend, winstgevend en duurzaam blijven op Curaçao. Nu en in de toekomst. RBC is al meer dan 100 jaar actief in het Caribisch gebied en wij verwachten dat we samen met de gemeenschap ook de komende 100 jaar verder kunnen groeien.”
RBC is niet de eerste en enig bank die filialen sluit. Toch roept de advertentie met de aankondiging dat de vestiging aan de Barentslaan in Rio Canario dichtgaat, vragen op. Vragen die Hurtado snel en gedecideerd beantwoordt. Hij spreekt zelf over ‘de consolidatie van ons Rio Canario-filiaal per 19 oktober 2018’.
Op de vraag waarom de sluiting van Rio Canario nodig is, luidt zijn uitleg aldus: ,,Onze sector, zoals vele andere sectoren, verandert snel. Onze klanten managen hun bankzaken op andere manieren en hun behoeften en verwachtingen blijven zich continu ontwikkelen. Tegelijkertijd verandert het concurrentielandschap en wordt het traditionele bankwezen uitgedaagd en veranderd door technologische innovaties en digitalisering. We hebben besloten om dit filiaal samen te voegen met ons filiaal op Rooi Catootje na een grondige evaluatie van het veranderende gedrag en de gewijzigde behoeftes aan diensten van onze klanten.”
Momenteel zijn tien personeelsleden werkzaam op het kantoor in Rio Canario. ,,Maar wij werken er aan om ervoor te zorgen dat de impact van deze verandering minimaal is op onze medewerkers. In sommige gevallen zullen medewerkers worden overgeplaatst naar een ander filiaal. Wij communiceren en werken direct met de betrokken medewerkers, zodat ze goed geïnformeerd zijn en een weloverwogen beslissing kunnen nemen over hun toekomst. In alle gevallen zullen wij - waar mogelijk - de betrokken medewerkers een kans bieden binnen onze organisatie. Omdat wij de privacy van onze mensen respecteren doen wij hier verder geen mededelingen over.” Zo verklaart Hurtado.
In verband met de sluiting van Rio Canario hoeven klanten zelf geen actie te ondernemen. ,,De betrokken klantendossiers zullen worden overgebracht naar ons filiaal op Rooi Catootje. Vanaf maandag 22 oktober zijn klanten daar welkom. Naast Rooi Catootje hebben wij ook een filiaal aan de Jan Noordynweg. Daarnaast kunnen zij advies inwinnen over hypotheken en autofinanciering bij een van onze RBC mobile banking officers.”
Het distributienetwerk wordt gezien als ‘de hoeksteen’ van de RBC-strategie, vervolgt de directeur. ,,Het behouden en herontwerpen van een fysiek filiaal is een belangrijk onderdeel van onze strategie en daarnaast een tastbare weergave van onze brand. Het is ook een cruciaal onderdeel van een groter, geïntegreerd advies- en dienstverleningsmodel in het Caribisch gebied. Wij willen onze klanten de mogelijkheid en ervaring bieden via verschillende kanalen hun bankzaken te regelen, onder andere via online en mobile banking, ATM’s, onze mobiele/specialized sales force, business banking relationship managers, samen met onze bankfilialen.”
RBC zal haar bedrijfsvoering en klantenservices blijven evalueren, aldus Hurtado, om ervoor te zorgen dat klanten en de maatschappij ‘vandaag en in de toekomst’ effectief en efficiënt kunnen worden bediend. ,,Verandering is constant. Soms is verandering gepland en soms het gevolg van omstandigheden. In beide gevallen wil RBC inspelen op de behoeften van onze klanten en concurrerend zijn op de markt.”
Tot slot de vraag hoeveel personeelsleden RBC telt op Curaçao en de rest van de eilanden. ,,In het totaal heeft RBC in de Dutch Caribbean zo’n 390 medewerkers. Het merendeel is werkzaam op Curaçao en Aruba.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).