Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een groot deel van het eiland heeft gisteren één uur tot vijf kwartier zonder stroom gezeten. Zelfs Punda en Hato, die vanwege de economische impact hiervoor vaak worden behoed, ondervonden de gevolgen van problemen bij Aqualectra.

Aqualectra afsluitenZo meldde plaatsvervangend directeur van het nutsbedrijf Neysa Isenia gisteravond aan deze krant. De stroomuitval werd veroorzaakt door een kortsluiting die aan het einde van de middag ontstond bij het onderstation in Tera Kòrá. Op datzelfde moment ging door een onbekende reden ook het onderstation van Zegu van het netwerk.
Dat was cruciaal voor de grootte van het gebied dat zonder stroom zat - zo’n dertig tot veertig procent van het eiland -, want het onderstation van Zegu is de schakel tussen de energie die de windmolens leveren en het netwerk van Aqualectra. Deze stroom liep het nutsbedrijf nu mis en daardoor was het niet alleen maar een netwerkprobleem tussen Tera Kòrá en Zegu, maar ook een capaciteitsprobleem, legde Isenia uit.
Prioriteit was dan ook om het onderstation van Zegu te herstellen. Toen dat was gelukt, moesten alle windmolens één voor één terug op het netwerk worden gezet en daarna had iedereen weer stroom. ,,Ook al is de uitval maar van vrij korte duur geweest, de oppervlakte van mensen zonder stroom was vrij groot”, aldus de plaatsvervangend directeur. ,,Het waren niet alleen maar wijken uit Bándabou en Zegu, maar ook wijken op Bándariba. Zelfs het vliegveld en Punda zaten zonder stroom, twee gebieden die wij daar altijd voor behoeden.”
Wat de oorzaak van de kortsluiting bij het onderstation van Tera Kòrá was, wordt nog onderzocht. ,,Inmiddels is alles weer hersteld en voor zover bekend heeft de kortsluiting geen schade toegebracht aan de machines”, verklaarde Isenia. ,,De situatie is genormaliseerd en stabiel. Dit zal niet zomaar weer gebeuren, zolang zich geen onvoorziene omstandigheden van deze aard voordoen.”
De gevolgen op het vliegveld zijn beperkt gebleven, omdat de generatoren daar binnen enkele minuten zijn aangeslagen, liet Diana Martis van Curaçao Airport Partners weten.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).