Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ministers Zita Jesus-Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Ontwikkeling (PAR), Steven Martina van Economische Ontwikkeling (MAN) en vertegenwoordigers van de toeristische sector hebben geen goed woord over voor de uit de hand gelopen manifestatie bij Baoase Luxury Resort gisteravond.

afkeuringZo’n 150 demonstranten, die gehoor gaven aan de oproep van ‘watchdog’ Julius Koko, wilden zich hardmaken voor het toegankelijk houden van de kustlijn. Een hek dat Baoase aan de kant van de Drielstraat - volgens Jesus-Leito ‘op eigen erfpachtgrond’ - heeft geplaatst, zou dat volgens hen belemmeren.
Baoase stelt dat de actie in eerste instantie ordelijk verliep. De actievoerders (onder hen advocaat Chester Peterson) stonden aan de zijkant van het resort aan de Drielstraat met spandoeken en werden in de gaten gehouden door politieagenten. Maar op een gegeven moment begonnen ze met het omzagen van de hekken. In totaal zijn twee hekken omver getrapt en weggegooid, waarna de groep het resort 'bestormde’. Daarbij betraden zij ook het restaurant en enkele accommodaties waarin gasten verbleven.
Aanvankelijk grepen de aanwezige agenten niet in. Zij zouden zelfs tegen het management van Baoase hebben gezegd dat er eerst aangifte moest worden gedaan op het bureau in Punda. Uiteindelijk zijn er speciale eenheden van de politie gekomen om alle demonstranten van het terrein te verwijderen en rond 21.00 uur was het weer stil in de straat.
De acties hebben echter wel voor schrik gezorgd bij de gasten. Degenen die niet meer in hun accommodatie durfden te blijven, hebben tijdelijk een ander onderkomen gekregen, centraler op het terrein van Baoase.
In een crisisberaad over de situatie zijn Chata-voorman Miles Mercera, CTB-directeur Hugo Clarinda en ministers Jesus-Leito en Martina ’s avonds direct om tafel gegaan met Baoase. Later arriveerde ook premier Eugene Rhuggenaath (PAR). De vertegenwoordigers waren het er unaniem over eens dat deze actie geen goedkeuring kon genieten. Mede omdat het een enorme impact kan hebben op het toerisme. Gevreesd wordt dat de slechte ervaring van de gasten en de publiciteit die daarop zal volgen een negatief effect heeft op de toeristische sector. Daarom moet dit volgens hen ook vooral gezien worden als een incident. ,,Curaçao kent een vriendelijke, warme en vooral verdraagzame bevolking”, zo werd gisteren gezegd.
VVRP-minister Jesus-Leito heeft, ook ten overstaan van deze krant, bevestigd dat het hek op erfpachtgrond staat van Baoase. Daar is toestemming voor en daarom is nu al opdracht gegeven om het hek terug te plaatsen. De bewindsvrouw heeft daarnaast uitgesproken de komende tijd te gaan communiceren dat bepaalde delen van de kust, met name als het gaat om een dergelijk resort als Baoase (dat behoort tot de drie meest exclusieve in de Caribische regio), simpelweg niet voor iedereen toegankelijk kunnen zijn.
De regering stuurde gisteravond laat een verklaring uit waarin zij afwijzen dat de manifestanten het recht in eigen hand hebben genomen en dat dit tot chaos heeft geleid. Demonstreren mag, maar daarbij moet wel rekening worden gehouden met het eigendom en de veiligheid van anderen, wordt gesteld. De overheid zegt dan ook op te zullen treden tegen degenen die zich schuldig maken aan dergelijke wanpraktijken.

 

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).