Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met een budget van maar net 40 miljoen gulden, en geen dollar zoals nodig is voor de uitvoering van het Masterplan Toerisme, komen er toch meer luchtvaartmaatschappijen met meer stoelen en meer toeristen naar Curaçao. De toeristische sector zit in de lift.

ToerismeDat beeld schetste minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling gisteren tijdens een centrale commissievergadering in de Staten. Vanwege de financiële situatie van het land ontbreekt het op dit moment aan voldoende fondsen om alle investeringen te kunnen doen die in het masterplan worden aangedragen. Maar de uitvoering van het plan loopt wel. Martina ziet positieve effecten. Voor 2018 is er een stijging van vier procent van het aantal toeristen dat Curaçao als bestemming heeft gekozen. ,,De connectiviteit is echt enorm verbeterd”, zegt Martina. ,,We hebben contracten met luchtvaartmaatschappijen voor 100.000 extra stoelen in vergelijking met vorig jaar.”
Het vijfjarig Masterplan Toerisme - dat onder leiding van de Arubaan Robertico Croes, verbonden aan het Rosen College van de University of Florida, werd opgesteld - streeft naar een economische groei van gemiddeld 2 procent per jaar en 4.000 extra banen na vijf jaar. Het gaat om een jaarlijkse investering van 40 miljoen dollar die, behalve aan onder andere het vergroten van de ‘airlift’ en verbeteren van het toeristisch product, vooral moet worden besteed aan intensieve marketing. Een stuurgroep rapporteert maandelijks aan de minister over de voortgang van de uitvoering van het masterplan. Martina: ,,We moeten werken aan het verbeteren van het product, bijvoorbeeld door het verder ontwikkelen van de stranden.” De Economieminister verwacht veel van de projecten die er aan staan te komen. Hij noemt als voorbeeld de plannen voor Rif in Otrobanda met een Marriott Courtyard, de verbouwing van Holiday Veneto, het mangrovepark en het stadion Benny Leito. ,,We hebben alle initiatieven voor Rif in één programma van economische ontwikkeling samengebracht. Dat begint nog dit jaar en zal de economie een enorme boost geven.”
Martina reageerde onder andere op de opmerkingen van MFK-leider Gerrit Schotte die zich afvroeg waarom de opbrengsten van de logeergastenbelasting niet direct aan investeringen in toerisme worden besteed. ,,Nu stapt het toeristenbureau CTB voor een overbruggingskrediet. Geld dat bestemd is voor toerisme gaat nu op aan rente die moet worden betaald”, zegt Schotte. Martina vindt dat, gezien de huidige financiële situatie, niet vreemd. ,,Als je regeert moet je de realiteit van de dag onder ogen zien. Het land heeft een groot tekort over 2017 en dat voelen wij in 2018 in onze cashflow. Daarom is Financiën met CTB overeengekomen dat de logeergastenbelasting op de gewone dienst komt en dat CTB een kleine financiering krijgt voor een korte periode. Iets dergelijks gebeurt overal. Soms heb je meer uitgaven dan inkomsten en dan moet je een oplossing zoeken”, aldus Martina.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.