Van een onzer verslaggevers

Willemstad - In de nacht van woensdag op donderdag heeft de kustwacht 17 mannen en 11 vrouwen zonder geldige verblijfsvergunning van een boot gehaald.

illegalen De 28 ‘ongedocumenteerden’ zijn overgedragen aan de politie.
De kustwacht heeft het vaartuig van het type Yola omstreeks 00.35 uur onderschept op 5,3 mijl uit de kust bij Daaibooibaai, aldus het bericht van de kustwacht op Facebook. Volgens woordvoerster Cynthia Devere gaat het ‘vermoedelijk’ om mensen met een Venezolaanse nationaliteit. ,,Ze zagen er redelijk goed uit, maar hadden het wel wat koud. We hebben in zo’n geval ook altijd flesjes water bij ons om aan de opvarenden te geven.” Verdere gegevens over de mannen en vrouwen kan Devere niet geven, maar zij schat de leeftijd van de meeste ‘ouder dan 25’ en van enkele op 18, 19 jaar. De groep is overgedragen aan het Korps Politie Curaçao. ,,De procedure is dat zij daar worden ondervraagd en dan waarschijnlijk in de barakken worden ondergebracht om weer uitgezet te worden”, aldus Devere.
Het beleid van de Curaçaose regering om mensen zonder de nodige vergunningen terug te sturen, weerhoudt Venezolanen er dus niet van de barre overtocht over zee te maken. Minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) geeft toe dat de omstandigheden waarin ongedocumenteerden worden opgevangen in afwachting van repatriatie ‘niet optimaal zijn’. ,,Daar zijn wij ons van bewust en we zoeken naar alternatieven, zodat mensen in meer humanere omstandigheden hun uitzetting kunnen afwachten.” Maar verder blijft het beleid ongewijzigd. Het toelatingsbeleid is in de afgelopen jaren aangepast ‘aan de internationale werkelijkheid’ en daarbij is ‘ook rekening gehouden met de situatie in Venezuela’, benadrukt de minister. ,,Op grond van die, deels internationale, regels zijn wij verplicht en ook bereid om mensen die concreet om bescherming verzoeken die hulp te bieden, maar zomaar elke ongedocumenteerde vreemdeling toelaten is voor ons niet mogelijk”, zegt Girigorie. ,,Die bereidheid hebben zelfs grote landen, die veel meer dan wij aankunnen, niet getoond.” Curaçao kan als klein land de problemen van Venezuela niet oplossen. Dat te verwachten zou ‘onredelijk’ zijn. Girigorie: ,,In Venezuela is het nodige aan de hand, maar het zijn tot op dit moment interne aangelegenheden. Wij hopen dan ook dat in Venezuela spoedig weer de rust terugkeert. Op dit moment bestaat er geen reden om ons beleid aan te passen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).