Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na alle aandacht in de media, had de Inspectie voor de Volksgezondheid ook naar buiten moeten brengen dat zijn registratie in orde was en hij weer als chirurg mocht werken. Dat zou hebben bijgedragen om de bevolking gerust te stellen. Dat zegt chirurg Patrick Fa Si Oen terugkijkend op de aanwijzing die hij op 8 februari vorig jaar kreeg, naar aanleiding van onduidelijkheid over de status van zijn diploma’s en zijn registratie als medisch specialist in België. 

fasioen2Op 4 april 2017 krijgt Fa Si Oen van Inspecteur voor de Gezondheidszorg Gersji Rodrigues Pereira, die dit jaar werd geschorst in verband met klachten over een gevolgde procedure, bericht dat de kwestie is opgelost en groen licht om zijn werkzaamheden te hervatten.
In de editie van zaterdag van het Antilliaans Dagblad zegt parlementslid Giselle Mc William (MAN) dat Fa Si Oen eerherstel zou moeten krijgen nadat hij ‘onterecht van een strafbaar feit werd beschuldigd’. Mc William is van mening dat de inspectie de beschuldigingen publiekelijk had moeten intrekken. ,,Het had de inspectie gesierd als een duidelijk signaal via de media was afgegeven toen het administratief dispuut was opgelost en de Europese registratie was overgelegd”, vindt Fa Si Oen zelf ook. ,,Mede gezien de vele aandacht in de media en onnodige publieke onrust die was ontstaan door de wijze waarop zij de zaak hebben aangepakt.” Fa Si Oen zegt dat destijds aan de inspectie is gevraagd om ook deze positieve boodschap met de gemeenschap te delen, maar dat het antwoord luidde dat men ‘dat expliciet niet van plan’ was. ,,Die keuze is volledig de eigen verantwoordelijkheid van de inspectie.” De aanpak van inspectie had wat hem betreft dus anders gekund. Maar Fa Si Oen hoopt dat alle betrokkenen van het hele gebeuren hebben geleerd en zegt ‘vooruit te kijken’. ,,Of de zaak nog juridische consequenties krijgt, hangt af van hoe oplossingsgericht men zich naar de toekomst wil opstellen.”
In de Amigoe stelde Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Jan Huurman dat de inspectie erkent dat Fa Si Oen chirurg is en dat hij dat nadien ook meerdere malen heeft gezegd. In gesprek met de krant bevestigde de inspecteur-generaal - voor het eerst publiekelijk - dat Fa Si Oen inderdaad de juiste papieren heeft. ,,De inspectie heeft geen enkel probleem met Fa Si Oen. We respecteren hem in volle omvang als een erkend chirurg in Nederland en op Curaçao en als dat nodig is om te spreken van eerherstel, dan bevestigen we dat”, aldus Huurman.
Deze krant heeft de inspecteur-generaal en op dit moment ook waarnemend Inspecteur Gezondheidszorg om een reactie gevraagd naar aanleiding van de uitspraken van Mc William over Fa Si Oen en de dwangsom die hij heeft opgelegd aan het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) in verband met de schorsing van chirurg Menno Misset na klachten van het OK-personeel over het functioneren van Misset in januari dit jaar. De inspecteur eist eerherstel voor Misset door de Sehos-directie en dat deze chirurg vanaf 1 september weer kan werken. Dit op last van een boete van 10.000 gulden per dag tot maximaal 500.00 gulden. Huurman is niet op het eiland en had gisteravond nog niet gereageerd op een mail.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).