Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De beschuldigingen tegen Francesco Corallo zijn niet feitelijk en juridisch onderbouwd. Daarom vertrouwt het team van advocaten dat hem bijstaat, erop dat Corallo vrijgesproken zal worden.

coralloDat stelt het team in een schriftelijke verklaring waarin het reageert op een verklaring vorige week van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM stelde daarin dat een van de overwegingen om Corallo niet op Curaçao voor omkoping te vervolgen was dat hij vermoedelijk een lange gevangenisstraf in Italië moet uitzitten.
De zaak van Corallo wordt op 30 november behandeld. Op 16 juli van dit jaar oordeelde de rechter in een inleidende hoorzitting dat alhoewel de officier van justitie 500.000 documenten heeft overgelegd, hij/zij nog een lange weg heeft te gaan om uit te leggen, aan te tonen en te bewijzen waarom de beschreven activiteiten illegaal waren.
Het team schetst hoe de verdachte in afwachting van het uitleveringsverzoek van Italië, 246 dagen in de gevangenis van Philipsburg vast heeft gezeten. Op de dag van de uitlevering is hij onder escorte van zwaarbewapende leden van het arrestatieteam van Sint Maarten geblinddoekt, aan de handen en enkels geboeid aan de Italiaanse autoriteiten overgedragen. Op dat moment wisten de lokale autoriteiten al dat het Italiaanse gerecht het arrestatiebevel tegen de verdachte had ingetrokken.
De verwachting is dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op korte termijn oordeelt over de illegale aanhouding en detentie van de verdachte.
Bij aankomst in Italië is de verdachte meteen vrijgelaten. Hij is vanaf de luchthaven met een taxi naar huis gegaan. De enige verplichting die hij had was om zich dagelijks bij een nabijgelegen politiebureau te melden. In Italië heeft hij niet vastgezeten en hij is ook niet onder huisarrest geplaatst.
De verplichting om zich dagelijks te melden is sinds eind februari niet meer van kracht. De verdachte heeft zijn paspoort teruggekregen en er zijn geen maatregelen opgelegd om zijn vrijheid in te perken.
Corallo is aan Italië uitgeleverd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude, belastingontduiking en witwassen. Het team schrift te kunnen bevestigen dat alle belastingen en betalingen aan Italië zijn voldaan.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).