Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De fractie van coalitiepartij MAN wil dat de Staten bij elkaar komen om meer duidelijkheid te krijgen over het fenomeen ‘red tape’ en de gevolgen daarvan voor de Curaçaose economie.

redtapeDe partij vraagt Statenvoorzitter William Millerson (PAR) een vergadering van de Centrale Commissie uit te roepen en daarvoor vier ministers uit te nodigen: premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in diens hoedanigheid als minister van Algemene Zaken, minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling, minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Natuur en Milieu en minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning.
Volgens de MAN-fractie klinkt er sinds Curaçao in 2010 een onafhankelijk land binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd, kritiek vanuit de commerciële wereld en de samenleving dat het jaren duurt voordat vergunningen worden toegekend en dat het proces veel te veel tijd in beslag neemt. ,,Jaar in jaar uit zegt de overheid het probleem uit de weg te helpen, maar tot de dag van vandaag, zien wij geen verandering”, aldus de fractie in een persbericht. De partij vindt het belangrijk dat, gezien de huidige slechte economische situatie waarin het eiland verkeert, een discussie wordt gevoerd over wat red tape precies is en ‘welke oplossing we samen kunnen bereiken’.
Vorige week reageerde de voorzitter van de Kamer van Koophandel (KvK), Billy Jonckheer, in het Antilliaans Dagblad op de verontrustende economische cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit blijkt onder andere dat het bruto binnenlands product van Curaçao met 1,7 procent is gedaald, dat de inflatie 1,6 procent is en de jeugdwerkloosheid 32,8 procent. De tegenvallende cijfers zijn geen verrassing voor de kamer, zei Jonckheer. ,,Wij vragen al jaren om de red tape aan te pakken, maar het gebeurt niet.” Volgens de KvK-voorzitter haken zowel lokale als buitenlandse investeerders af door de bureaucratie van het overheidsapparaat. Daardoor hapert de economische ontwikkeling van het eiland.
Zoals gisteren in deze krant was te lezen, heeft het CBS inmiddels ook de cijfers in verband met de internationale handel in 2017 gepresenteerd en was de verkoop van producten aan het buitenland in tien jaar niet zo laag als vorig jaar. De export in 2017 bedroeg 186 miljoen gulden, terwijl voor 2.275 miljoen gulden werd geïmporteerd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.