Stichting Uniek Curaçao probeert hoeveelheid bij Ascencion te halveren
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Stichting Uniek Curaçao is deze week opnieuw begonnen met het verwijderen van het Sargassum bij Ascencion. Medewerkers hebben in opdracht van GMN een graafmachine ingezet om de strook sargassowier in de baai te halveren.

sargassum4Op die manier proberen zij te voorkomen dat het aangespoelde wier gaat rotten en voor stankoverlast zorgt bij omwonenden. Het sargassowier ontbindt namelijk wanneer het op het droge ligt, en datzelfde gebeurt bij de dieren die erin verstrikt zijn geraakt. Dat heeft in het verleden al eens gezorgd voor veel klachten vanuit Barber, maar is bij grote hoeveelheden moeilijk te voorkomen.
Sea Turtle Conservation Curaçao heeft anderhalve week geleden een ‘boom’ geplaatst op de grens met de open zee. Maar dat is tot nu toe nog geen succes gebleken. De constructie, bestaande uit drijvende buizen met luchtcirkels eromheen, moest het wier tegenhouden, maar het Sargassum kon de boom zowel onder- als bovenlangs passeren. Daarom wordt momenteel gezocht naar en geëxperimenteerd met effectieve toevoegingen om de wering Sargassum-bestendig te maken, aldus Stichting Uniek op haar Facebookpagina. Vorige week is er om deze reden bijvoorbeeld een ‘onderrok’ geplaatst.
Het zeewier hoeft volgens Stichting Uniek overigens niet per definitie gezien te worden als een bedreiging. Door er innovatief mee om te gaan, kan het ook positieve effecten teweegbrengen. In Barbados moet een andere benadering van het probleem in de toekomst bijvoorbeeld voor werkgelegenheid en andere economische voordelen zorgen, zo blijkt uit een nieuwsbericht dat de Curaçaose natuurorganisatie deelt.
De Barbados Agricultural Development and Marketing Corporation (BADMC) wil het sargassowier oogsten en over tien hectare grond verspreiden om voedselgewassen te produceren die normaal niet te vinden zijn op Barbados. Het zeewier kan volgens hen worden gebruikt als mest en worden omgezet in een energiebron (bio-methaangas, red.).
Op Curaçao lagen dergelijke plannen in 2010 al op tafel. Fundashon Antiyano pa Energia (Fape) heeft toen met subsidie onderzocht hoe sargassowier kan worden omgezet in biofuel. Maar de subsidie om die theorie in de praktijk verder te gaan uitwerken, heeft de stichting om onbekende redenen nooit gekregen. Voorzitter Edward Bakhuis deed daarom in maart dit jaar al eens de oproep aan betrokken organisaties om hen financieel te steunen, zodat Fape verder kan gaan met de innovatieve benadering en zo van de nood een deugd te maken.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).