Van ene onzer verslaggevers
Willemstad - Refineria Isla ligt door de recente problemen met de levering van utiliteiten voor het grootste deel plat. Zo laat woordvoerder Earl Balborda van de Isla aan deze krant weten.

cru

,,Tot en met maandagmiddag was de situatie zo dat het gros van de units niet operationeel was. Met uitzondering van de unit die verantwoordelijk is voor de levering van gas voor distributie en lokale consumptie. Er is ook een ander probleem. De temperatuur is in de installaties zo erg gedaald dat het asfalt in de leidingen is gaan klonteren. De leidingen zijn daarom nu verstopt. Wij kunnen de leidingen niet schoonmaken omdat de raffinaderij stoom nodig heeft, maar dat krijgen wij dus nu niet.”
De verstopte leidingen leveren een schadepost op voor de raffinaderij, zo laat de woordvoerder weten. ,,Het is een schadepost waar wij als raffinaderij zelf voor moeten opdraaien. De schade kan op grond van het contract tussen Isla en Curaçao Refinery Utilities, niet op CRU  (Curaçao Refinery Utilities, red.) worden verhaald. Dat komt omdat het maximale bedrag dat wij zouden kunnen verhalen, een paar jaar geleden al is gehaald. Maar ondanks de huidige situatie blijven wij optimistisch en gaan wij ervanuit dat wij samen met CRU tot een oplossing kunnen komen.”
De raffinaderij heeft gisteren in een persverklaring laten weten dat er nog geen oplossing is voor de situatie die afgelopen vrijdag is ontstaan. Op die dag kampte de raffinaderij met een ‘total black-out’ nadat alle utiliteiten niet meer geleverd werden. De units die op dat moment operationeel waren vielen hierdoor uit. De storing was zo ernstig dat de stroom in het hoofdgebouw uitviel en het personeel naar huis moest.
Op het moment van de black-out had de Isla een productie van 50.000 vaten per dag en was het de bedoeling om de productiviteit te gaan verhogen. Door de ontstane situatie komt de klad in dit plan, aldus de persverklaring. De raffinaderij benadrukt in de verklaring dat een betrouwbare levering van stroom, stoom, gecomprimeerde lucht en water belangrijk is voor een toekomstige raffinage die betrouwbaar en economisch rendabel is.
Bij het ter perse gaan van deze krant was het onbekend of in de avonduren een wijziging in de situatie bij de Isla was opgetreden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).