Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Kortsluiting in een trafosysteem heeft ervoor gezorgd dat gisterochtend bij alle installaties van Curaçao Refinery Utilities (CRU) en van de Isla-raffinaderij de elektriciteit is weggevallen. Dat veroorzaakte een totale black-out van de raffinaderij.

cruOok had een groot deel van het eiland enkele keren korte tijd geen stroom door frequentieschommelingen in het elektriciteitsnet.
De kortsluiting in het trafostation van CRU ontstond om ongeveer 9.30 uur doordat er water in de kast was gekomen. Hoe dat heeft kunnen gebeuren was gisteren aan het eind van de middag nog niet duidelijk. Aqualectra-woordvoerder Sharo Bikker liet aan het begin van de avond weten dat de stroomvoorziening weer normaal was en dat het utiliteitsbedrijf op dat moment stroom leverde aan CRU.
Volgens CRU-directeur Henny Barbolina waren er op het moment van de kortsluiting acht machines in bedrijf. Barbolina zei te verwachten dat de eerste machine tegen 18.00 uur gistermiddag weer zou werken. Vervolgens worden de andere installaties een voor een in werking gesteld. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met raffinaderij Isla. ,,Wat wij produceren, moet ook afgenomen worden”, zegt Barbolina.
CRU levert gecomprimeerde lucht, gedistilleerd water, energie en stoom aan de raffinaderij. Dat viel gisterochtend in een keer allemaal weg. Behalve de installaties waren ook de kantoren verstoken van stroom. ,,Een totale black-out”, zegt Earl Balborda, woordvoerder van Refineria Isla. ,,Normaal krijgen we een melding of gaat er een alarm af, maar dit was geheel onverwacht.” Door het plotseling uitvallen van de elektriciteit, kunnen de installaties niet zomaar weer opgestart worden. Balborda: ,,In samenwerking met Aqualectra wordt geprobeerd de gasturbine weer aan de praat te krijgen. Als dat lukt kunnen we beginnen met het doorspoelen van de leidingen en pompen in de installaties.” Dat is belangrijk omdat met het wegvallen van de stroom, de temperatuur daalt en het olieproduct dat door het systeem loopt, afkoelt en zwaarder wordt. Dat kan dan vast blijven zitten. Daardoor kan de veiligheid in gevaar komen. ,,Daarom is het belangrijk dat we zo snel mogelijk weer voldoende stroom beschikbaar hebben en kunnen zorgen voor de juiste temperatuur en druk in het proces”, zegt Balborda. Maar pas als CRU een stabiele toelevering van stroom, stoom en water kan garanderen start de raffinaderij de installaties weer op.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.