Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het bedrijf Happy Chicken heeft toestemming van de overheid om haar scharreleieren voor een hogere prijs te verkopen dan de eieren van kippen die op het eiland in kooien worden gehouden. Dat zegt directeur Ron Meekel.

happychickenDe eieren van Happy Chicken liggen nu voor ongeveer 7,50 gulden per dozijn in de schappen van de supermarkt. De maximale prijs voor 12 kippeneieren is via een beschikking van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) in 2013 vastgesteld op 4,88 gulden voor de kleinhandel en 4,44 voor de groothandel.
De ontheffing op de maximumprijs was broodnodig. De directeur spreekt van een verlies van 18.000 gulden per maand. Volgens Meekel is zijn bedrijf het enige dat ‘voldoet aan de strenge eisen’ die gelden voor scharreleieren. Alleen al omdat de kippen meer ruimte hebben dan wanneer zij in kooien worden gehouden en de eieren niet van een lopende band rollen maar met de hand worden verzameld, zijn de bedrijfskosten van Happy Chicken hoger dan van de andere kippenboerderijen op het eiland.
De in Nederland geboren kippenboer richtte de besloten vennootschap Happy Chicken eind 2016 op met het doel melk en melkproducten, eieren en vetten te verhandelen, zo blijkt uit de registratie in het handelsregister van de Kamer van Koophandel van Curaçao. Op het terrein van 20.000 vierkante meter bij Fuik kunnen 5.000 kippen vrij rondlopen in grote rennen. Meekel: ,,Maximaal 1.800 per ren. Elke kip heeft drie tot vier vierkante meter ruimte en kan uitrusten op zitstokken en wanneer zij wil een ei leggen in een van de legkasten.” Per dag oogst het bedrijf 3.500 eieren. De scharrelkippen van Happy Chicken krijgen speciale voeding en een ‘behandeling zoals het hoort’. ,,Het dierenwelzijn staat voorop”, zegt Meekel. ,,Ze krijgen hier stro en betere voeding dan bij de boerderijen waar ze in kooien zitten. Veel groente en fruit, maar ook tarwe, fruit en gerst en een verrijkte grassoort.”
De ontheffing is er volgens Meekel uiteindelijk gekomen door tussenkomst van MEO-minister Steven Martina (MAN) en minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Camelia-Römer bevestigt dat de controle op de kwaliteit van de eieren wordt gedaan door de Sector Landbouw, Milieu en Natuur en zegt dat ‘de prijzenbeschikking niet voor scharreleieren geldt’.
Meekel noemt zichzelf met 5.000 kippen een ‘kleine kippenboer’. ,,Moderno houdt er 75.000 en Pita 60.000.” Dat Moderno nu ‘vrije uitloop’ eieren verkoopt tegen de normale prijs, vindt hij ‘flauw’. ,,Vrije uitloop bestaat niet op Curaçao. Want daarvoor is negen vierkante meter per kip vereist en moet het merendeel van het terrein begroeid zijn.”
Kippeneieren vallen onder de producten uit de ‘makutu básiko’, de basisbehoeften in het boodschappenmandje, waarop geen omzetbelasting wordt geheven en waarvoor maximumprijzen gelden. Eén ei mag niet meer kosten dan 41 cent, een doosje van zes eieren maximaal 2,44 gulden, een doos van 12 eieren 4,88 gulden en een doos met 18 eieren 7,34 gulden.
Bij het ministerie van Economische Ontwikkeling was gisteren niemand bereikbaar om een en ander te bevestigen en toe te lichten.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).