Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De ‘boom’ die vorige week vrijdag is geïnstalleerd voor de ingang van Ascencion, werkte in eerste instantie niet. Het sargassum dreef er gewoon onderdoor en daarom is er nu een zogenoemde tweede fase uitgevoerd.

sargassumDat zegt directeur van Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC) Sabine Berendse tegen deze krant. In een poging om het sargassum tegen te houden sponsorde Dijtham Tools and Fasteners vorige week de boom. Een constructie bestaande uit drijvende buizen, met luchtcirkels eromheen, die op het wateroppervlak drijven. Dit zou het wier moeten tegenhouden en moeten voorkomen dat het op een grote hoop aanspoelt of beter nog: dat het langs de kust wegdrijft. Maar dat werkte nog niet zoals gehoopt.
De natuurorganisaties, waaronder STCC en Stichting Uniek Curaçao, en het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur, hadden begin deze week overleg met experts om te brainstormen over een mogelijke oplossing. ,,Misschien kunnen we het nog dieper leggen, of er een soort ‘onderrok’ aan vastzetten, zodat ook het diepere wier wordt tegengehouden”, werd toen geopperd. En daarmee wordt nu geëxperimenteerd.
,,Er zijn ‘rokken’ op verschillende dieptes en maasgrootte geplaatst. Dan kunnen we kijken of dat helpt en welk alternatief het beste is. Zodat we voorkomen dat we veel geld gaan stoppen in iets wat misschien niet werkt”, legt Berendse uit. De natuurorganisaties van Curaçao hopen vurig op een goede uitkomst. ,,We zitten met onze handen in het haar. Er komt zo veel sargassum binnen en er ligt nog zo veel in het water voor de kust, dat het niet ondenkbaar is dat we nog heel veel gaan krijgen. We zoeken dus naar een oplossing voor de langere termijn.”
In maart spoelde het sargassum ook al in grote hoeveelheden aan, en toen zijn er veel kosten gemaakt om het aangespoelde wier met grote machines weg te halen uit Ascencion. Maar ondanks alle moeite kon niet worden voorkomen dat er gassen vrijkwamen en de bewoners van Barber te kampen kregen met enorme stankoverlast. Het aangespoelde wier ontbindt namelijk en ook de dieren die erin verstrikt zijn geraakt rotten in de zon.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.