Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Zondag vertrekken ze, de studenten die naar Nederland gaan om verder te studeren. Dit jaar zijn het er in totaal 211.

bursalenDen Haag is dit keer de populairste bestemming. In totaal gaan er 37 studenten in de Hofstad studeren en wonen. Op de voet gevolgd door de koploper van vorig jaar, Rotterdam met 36 studenten. Amsterdam komt op een derde plaats met 18 studenten. De populairste provincie is Zuid-Holland met in totaal 92 nieuwe studenten. De meeste studenten, 145, gaan naar Nederland om een hbo-opleiding te volgen. Voor een wo-opleiding vertrekken er 41 studenten en naar sbo gaan 25 studenten.
Bij het sbo is de maritieme sector favoriet, bij hbo communicatie/mediadesign, rechten en pedagogiek. Bij wo bachelor is bestuurskunde populair.
Vorige week hebben de studenten samen met hun ouders en de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) nog een laatste bijeenkomst bijgewoond. Daar werd de laatste informatie gegeven over de reis, de aankomst en wat er in Nederland op het programma staat. Ook de huurcontracten van de nieuwe woning of kamer zijn ondertekend. De studenten vertrekken goed voorbereid door SSC. Aan het begin van het jaar begonnen de voorbereidingen al, want het is voor de studenten een hele stap. In groepjes, onder begeleiding van een coach, hebben ze tijdens meerdere bijeenkomsten uitvoerig gesproken over de overgang van leerling naar student en van Curaçao naar Nederland. Ook de ouders zijn tijdens bijeenkomsten geïnformeerd over hoe zij over deze overgang kunnen praten met hun kind en ook voor henzelf hoe om te gaan met het vertrek, het verschil in cultuur en taal en de nieuwe situatie in huis.
Bij aankomst in Nederland worden de studenten opgevangen door ouderejaarsstudenten, hun mentoren en medewerkers van SSC. Er is een kennismakingslunch georganiseerd op Schiphol. Daarna vertrekken ze in bussen naar de verschillende woonplaatsen in Nederland. Daar maken de studenten kennis met hun coach en gaan ze ‘s middags met elkaar bijvoorbeeld meteen inschrijven bij de gemeente en een rekening openen bij de bank, boodschappen doen, want de volgende dag begint de introductieweek. Tijdens deze week staan er verschillende activiteiten op het programma om kennis te maken met de nieuwe stad en de nieuwe school.
Vorig jaar gingen er 218 studenten naar Nederland en in 2016 waren het er 210.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).