Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Wij vragen al jaren om de red tape aan te pakken, maar het gebeurt niet”, zegt KvK-voorzitter Billy Jonckheer in reactie op de tegenvallende economische cijfers voor 2017.

redtapekvk De gegevens die van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren naar buiten bracht, zijn voor de Kamer van Koophandel (KvK) dan ook geen verrassing.
Door de traag werkende molens van het overheidsapparaat haken zowel lokale als buitenlandse investeerders af, waardoor de economische ontwikkeling van het eiland hapert. Jonckheer: ,,Het duurt veel te lang om alle vergunningen rond te krijgen. Op alle fronten. En dan beslissen investeerders om iets ander te gaan doen met hun geld.”
Maar daarnaast is het belangrijk dat er geld beschikbaar komt om het Masterplan Toerisme uit te voeren dat al jaren klaarligt. In het Tourism Master Plan 2015-2020 dat door Robertico Croes is geschreven wordt het belang van marketingactiviteiten benadrukt. Jonckheer: ,,We hebben nu 100.000 stoelen bij luchtvaartmaatschappijen die naar Curaçao vliegen. Die moeten gevuld worden. Daarvoor is veel marketing nodig en dus geld. Dat plan moet gefinancierd worden. Het is de enige sector die geld in het laatje brengt.”
Uit de voorlopige cijfers voor 2017 van het CBS blijkt onder andere dat het bruto binnenlands product van Curaçao 1,7 procent is gedaald, de werkloosheid is toegenomen met 14 procent, de inflatie 1,6 procent is en de jeugdwerkloosheid 32,8 procent. Volgens Jonckheer is de regering zich er wel van bewust dat de bureaucratie de economische groei in de weg staat en is dat onderwerp van gesprek. Maar wat ontbreekt is vertrouwen in de economie. Verbeteringen blijven uit. ,,Daarom geven investeerders en consumenten geen geld uit”, zegt Jonkheer. ,,We hebben geen veranderingen gezien in het overheidsapparaat. Zolang de red tape niet structureel wordt aangepakt, komt er geen economische verbetering.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.