Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Afgelopen schooljaar hebben 32 jongeren in Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) meegedaan aan een pilotproject voor het volgen van onderwijs.

sdkk,,Omdat het een pilotproject was en ook de veiligheid van belang was, is het een beperkte groep geweest die de lessen kon volgen”, aldus minister van Justitie Quincy Girgorie (PAR) in een uitleg aan de pers. Zij hebben les gekregen in de vakken kleermaken, lassen, meubelbekleden en timmeren. Uiteindelijk hebben 19 gedetineerden het traject afgerond. Vijftien hebben een diploma behaald op middelbaar beroepsonderwijsniveau (sbo) 1. Vier hebben een diploma behaald op niveau 2.
Uit een evaluatie is naar voren gekomen dat ook de vrouwen binnen het instituut de kans moeten krijgen om zich te scholen. Verder willen de cursisten, die vaak school-dropout zijn, de lessen in het Papiaments krijgen omdat dit ook goed is voor hun zelfvertrouwen. Verder zou de samenleving er bewust van moeten worden dat jongeren uit de gevangenis een tweede kans moeten krijgen.
De minister legt uit: ,,Voor elke cliënt waren er persoonlijke uitdagingen. Het is ook om deze reden dat er verschillende cursisten zijn afgehaakt. Zo ontbrak het hen aan de nodige discipline, anderen kozen uiteindelijk voor het uitvoeren van een baantje zoals schoonmaken of in de keuken helpen, waarmee ook wat geld verdiend kan worden. Tot slot waren er enkelen die zich misdragen hadden waardoor zij niet meer mee mochten doen met de cursus.”
De lessen zijn verzorgd door het onderwijspersoneel van SDKK onder begeleiding van docenten van het opleidingsinstituut Feffik. Ook andere docenten zijn voor het project aangetrokken om theorielessen te geven, onder meer voor Papiaments en Engels, maar ook rekenen, informatica en sociale vaardigheden.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).