Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De recente uitspraak van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, dat een multiculturele samenleving niet vreedzaam kan bestaan, heeft op Curaçao voor grote verontwaardiging gezorgd.

blokVanuit verschillende hoeken is er verbijsterd gereageerd op de bewering. Veruit de meest opvallende statements zijn die van de regering, die van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Suzy Camelia-Römer in de hoedanigheid van de partijleider van PIN en die van de coalitiepartijen PAR en MAN.
Kabinet-Rhuggenaath zegt de uitspraken van de Koninkrijksminister ten zeerste te betreuren. ,,De regering benadrukt dat minister Blok vier multi-etnische, multireligieuze en multiculturele landen in het Koninkrijk vertegenwoordigt en als zodanig ons vertegenwoordigt in onze buitenlandse relaties”, zo stelt de premier in een officiële verklaring. ,,De uitdrukkingen van minister Blok zijn niet representatief voor de realiteit in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Integendeel.”
,,De regering kan zich absoluut niet vinden in deze uitspraken die zeer zeker ook de kern van de multiculturele Curaçaose samenleving bijzonder diep raken.” Rhuggenaath wijst erop hoe belangrijk de diversiteit is. ,,Als Curaçao zijn wij trots op het feit dat wij een samenleving zijn, bestaande uit mensen afkomstig uit alle delen van de wereld en die naast elkaar leven in vrede en harmonie, ondanks de verschillende etnische en religieuze achtergronden.” De Curaçaose multiculturele samenleving geeft juist een beter beeld van de normen en waarden zoals rechtvaardigheid, tolerantie en vrijheid, aldus de verklaring. ,,Waarden die binnen het Koninkrijk worden gedeeld.”
Politiek leider Camelia-Römer doet er nog een schepje bovenop en stelt dat Blok op grond van zijn uitlatingen moet opstappen. ,,Het is een schande dat de bewindsman het Koninkrijk vertegenwoordigt waar landen met een multiraciale, multiculturele samenleving deel van uitmaken. De minister moet de eer aan zichzelf houden.”
Het ontbreekt minister Blok duidelijk aan historische en culturele kennis over de landen binnen het Koninkrijk, zegt Camelia-Römer. ,,Een minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk dat uit vier multiculturele en multiraciale landen bestaat, moet als onderdeel van zijn profiel de historische en culturele kennis hebben van de verschillende landen. En zeker kennis van delen van het Koninkrijk dat hij op grond van zijn taak moet vertegenwoordigen, zoals Curaçao, waar het bestaan en de identiteit van velen van ons juist gebonden zijn aan het multiculturalisme waarvan hij het bestaan ontkent.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.