Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Central American and Caribbean Games (CAC Games) zijn gisteren van start gegaan in Barranquilla, Colombia. Voor Curaçao komt bij het zeilen in de klasse Sunfish Open de ervaren zeiler Cor van Aanholt uit.

Hij gaat voor niets minder dan een plek in de top 5.
aanholtVan Aanholt heeft ruim vijftig jaar ervaring met zeilen. Zijn eerste zeiltochtje maakte hij op z’n negende en hij hoopt volgend jaar zestig te worden. De zeiler kwam eerder uit voor Nederland en Aruba, maar deze keer vertegenwoordigt hij Curaçao.
Het team van Cor bestaat uit drie personen. Hijzelf als atleet, delegatieleider Jesse Bérénos en coach Ard van Aanholt, zijn zoon. Cor zegt: ,,Ik vind het heel fijn dat mijn zoon Ard de coach is. Doordat hij mijn zoon is kent hij mij door en door en dat werkt erg prettig.” Ard van Aanholt won in 2010 als zestienjarige een bronzen medaille bij de CAC Games in Puerto Rico, maar heeft zich daarna op z’n studie gericht. Een delegatieleider is geen overbodige luxe. ,,Er komt bij zo’n evenement als dit veel protocol en geregel en georganiseer kijken. Neem nou een simpel iets. Zo dicht op de wedstrijd en wij hebben nog steeds geen deelnemersschema ontvangen en hebben eigenlijk geen idee tegen wie we varen. Ja, je ziet wel die Cubanen lopen die een paar maanden geleden ook meededen, maar verder weet je het niet. Daar gaat Jesse dan op af. Je kunt je dan als sporter en coach volledig richten op het trainen en de wedstrijden.”
Twintig jaar geleden won Cor van Aanholt goud in Maracaibo, Venezuela. Dat was een spannende strijd tegen de staatssporters van Cuba. Hij vergelijkt de omstandigheden met die van de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen van een aantal maanden geleden met die van Barranquilla op dit moment. Z’n enthousiasme is na al die jaren nog steeds duidelijk aanwezig.
Op de vraag hoe Cor z’n kansen inschat antwoordt hij: ,,Top 5 moet zeker kunnen. Ik zou teleurgesteld zijn als ik dat niet zou halen. Dit zou ook onder deze omstandigheden zeker moeten kunnen. Als het zo blijft met de sterke wind, kan ik daar voordeel aan hebben. Een paar maanden geleden deden ook Argentinië en Amerika mee. Er was ongeveer dezelfde windsterkte. We zijn toen zevende geworden en van de landen die aan de CAC Games meedoen zijn we op een derde plaats geëindigd. Het verschil met de nummers een en twee was heel klein. We kunnen dus goed mee. We maken redelijke kans op een top 5-plaats. Een bronzen medaille zou mooi zijn, maar als het een beetje meezit, kan het zomaar een eerste of tweede plaats worden.” Hij gaat in ieder geval zijn uiterste best doen. ,,Ik ben sterker dan verschillende anderen met harde wind, omdat ik veel ervaring heb. Onder andere door te trainen op Curaçao, want daar staat ook veel wind. Daarnaast kan een voordeel zijn, dat wij als team bewust gekozen hebben voor andere accommodatie dan waar de andere sporters zich bevinden. Het dorp van de atleten ligt op een uur rijden van het water. Mijn boot ligt hier 25 meter verderop. De overige deelnemers moeten iedere dag een uur heen en een uur terugrijden. Dat scheelt ook weer.” De zeiler legt verder uit hoe het er in Barranquilla aan toegaat. ,,In zes dagen worden er twee of drie races per dag gevaren. In totaal negen races. Een race duurt ongeveer een uur. De winnaar krijgt 1 punt, nummer twee krijgt 2 punten enzovoort. Na zes dagen is degene met de minste punten de winnaar.” De laatste race van in de Sunfish Open wordt gevaren op woensdag 25 juli.
Wat ook bijzonder te vermelden is, is dat dochter Philipine van Aanholt in de klasse Laser Radial voor Aruba uitkomt. Vier jaar geleden won zij een gouden medaille. Zij zal er alles aan doen om dit jaar haar titel te verdedigen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).