Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Sinds een paar dagen is er weer heel veel Sargassowier aangespoeld in verschillende baaien van Curaçao. Normaal gesproken is het zeewier niet schadelijk zolang het zich nog in open water bevindt.

sargassumIn maart van dit jaar was er ook al sprake van grotere hoeveelheden Sargassum dan gebruikelijk. Op dit moment ligt het in een heel dikke laag in verschillende binnenwateren en baaien. Aan het woord is Sabine Berendse, trekker van Sea Turtle Conservation Curaçao. Ze is ‘zich rot geschrokken’. In de twaalf jaar dat zij hier op Curaçao bezig is heeft zij het nog niet zo erg gezien. In San Pedro liggen drie van de vier baaien vol en ook in Boka Bartol is de situatie zorgelijk. Wanneer het in de baaien terechtkomt en aanspoelt, gaat het rotten, waardoor een gevaarlijke situatie voor de schildpadden en andere diersoorten ontstaat die op en rond de stranden leven. Wanneer er een laag van deze dikte in de baai drijft kunnen de schildpadden hier niet doorheen om adem te halen en verdrinken. Zij vertelt dat vorig jaar in Barbados maar liefst 40 schildpadden zijn verdronken. Oorzaak van de grote hoeveelheid is waarschijnlijk de klimaatverandering.” Nadat zij afgelopen zaterdag in Boka Bartol de dikke laag zag heeft ze direct verschillende mensen ingelicht. Helaas heeft zij na haar signalering van de officiële instanties nog geen reactie gekregen.
Theo van der Giessen van Stichting Uniek Curaçao, die zich inzet voor natuurbehoud, vertelt dat hij de situatie in Boka Ascencion het ergste inschat. Daarnaast is er ook bij Groot Sint Joris veel overlast. Bij Playa Kanoa valt het mee. Het is in Ascencion zo erg dat je van wal naar wal over de dikke laag kunt lopen. Er is eigenlijk een professioneel zuigapparaat nodig. Het zou volgens Van der Giessen goed zijn als er een plan van aanpak wordt opgesteld door de overheid. Maar dat kost veel geld. Deze situatie is eigenlijk te erg om met vrijwilligers aan te pakken. Er is een groep van organisaties die elkaar in dergelijke situaties informeert. Maar deze groep heeft een signaalfunctie. De daadwerkelijke actie moet van de overheid komen. Normaal gesproken gaat dat wat sneller, maar vanwege vakantie is een aantal personen niet te bereiken. Ook Van der Giessen heeft vanuit de overheid nog geen reactie ontvangen. ,,Inmiddels zijn we bezig met het bij elkaar verzamelen van vrijwilligers en proberen vissers met hun boten en netten om assistentie te vragen. Er is nog een hoop en dat is dat de wind draait. Dan kan het terug de zee in spoelen.” Aldus een bezorgde Van der Giessen.
Navraag door de krant bij Carmabi, leert dat er aan de noordkant van het eiland bij Boka Tabla gelukkig minder hinder ervaren wordt van het Sargassum, maar de situatie wordt nauwlettend gemonitord. ,,Met name de boka’s waar schildpadden hun eieren kunnen gaan leggen, worden met regelmaat gecontroleerd en indien nodig wordt hier direct opgeruimd”, zo geeft de organisatie aan.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).