Van onze redactie
Willemstad - De tallships die drie dagen lang het beeld bepaalden in de Sint Annabaai vertrekken vandaag naar de volgende haven: Cartagena in Colombia.

velasDit wegvaren naar de volgende bestemming belooft een fraai schouwspel op te leveren langs de hele zuidkust van Curaçao, vanaf Caracasbaai tot aan Westpunt.

Gisteren was de laatste dag dat het publiek gratis aan boord kon op de acht tallships die sinds zondag in de haven van Curaçao liggen: vijf aan de Otrobandazijde en drie aan de Pundazijde. Ook de Koninklijke Marine vertoonde zich weer, met onder andere het stationsschip en een reeks demonstraties.

Vanochtend zullen de schepen tussen 8.00 en 11.00 uur een voor een vertrekken. ,,Allen kunnen op eigen kracht uitvaren, weliswaar onder toezicht van een lokale loods”, aldus de organisatie. Alleen de BAP Unión van Peru, die niet onder de Julianaburg door kan om in het Schottegat te keren, zal door sleepbotenbedrijf Kompania di Tou Kòrsou (KTK) achteruit naar open zee worden gesleept.

De schepen varen vervolgens op de motor naar Caracasbaai, waar alles aan boord in paraatheid wordt gebracht om daarna in formatie langs de zuidkust westwaarts te varen.
,,De bedoeling is dat de acht tallships samen met de vaartuigen van de Koninklijke Marine - het nieuwe stationsschip Zr.Ms. Friesland en het vaste ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan - zich ter hoogte van Caracasbaai groeperen. Als ze allemaal aanwezig en er klaar voor zijn, dan begint de groep in een colonne aan de tocht. De tallships openen dan hun zeilen, en met de wind van de laatste tijd zullen die snel bol staan, wat op zich al een prachtig beeld biedt.”

Achter elkaar varen ze dan westwaarts. Voorop vaart de Pelikaan van de marine, direct erop gevolgd door het Chileense schip Esmeralda en dan de andere zeilschepen. De groep wordt afgesloten door Zr. Ms. Friesland. Ergens tussen hen in vaart ook het patrouillevaartuig de Jaguar van de kustwacht mee.

De start van de kolonne is ter hoogte van Caracasbaai en Jan Thielbaai. Dit staat vooralsnog geprogrammeerd tussen 12:30 en 13:30 uur. Ter hoogte van Krommelijn (beter bekend als Marichi) krijgt Esmeralda opnieuw 21 saluutschoten bij het langsvaren.
,,Vanaf Mambo Beach en verder westwaarts biedt dit zeker in de daaropvolgende momenten vervolgens een prachtig schouwspel op zee langs de hele zuidkust tot aan Westpunt.” Het is volgens de organisatie niet te doen om te bepalen op welk tijdstip de kolonne op welke locatie langskomt. Mensen moeten ‘er zelf voor op de uitkijk gaan staan’.

,,Maar om dit bijzondere en unieke tafereel te kunnen aanschouwen, hoeven mensen dus niet helemaal naar de stad te komen. Op de baaien langs de hele zuidkust tot en met Bándabou kan het net zo goed aanschouwd worden.”

Dit is dan ‘een waardige afsluiting’ van wat de organisatie ‘het geslaagde evenement Velas Latinoamérica Curaçao 2018’ noemt. De Curaçao Sail Foundation en de Koninklijke Marine en alle medewerkers kunnen er trots en tevreden op terugkijken. ,,Tot over vier jaar!”, besluit een persbericht namens de organisatie.

Deze krant berichtte gisteren dat besloten is dat Velas Latinoamérica ook in 2022 en in 2026 naar de Annabaai in Willemstad komt. Dit nieuws werd door menigeen met gejuich en enthousiasme vernomen.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).