Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Woede, onbegrip en frustratie. Dat overheerst bij de familie van een borstkankerpatiënt van wie de operatie bij het Sehos is uitgesteld vanwege gebrek aan materiaal.

sehos nieuwOnlangs werd bekend dat de gevallen van ‘elective surgery’ - dat zijn operaties die vooraf ingepland worden omdat het niet om een spoedgeval gaat - bij het Sehos worden uitgesteld. Chirurg Jeanouel van Leeuwen maakte via Facebook bekend dat de operaties van kankerpatiënten worden uitgesteld. Van Leeuwen bevestigde aan deze krant dat het om twaalf gevallen van borstkanker en vier gevallen van darmkanker gaat.

Het Antilliaans Dagblad sprak met een familielid van een vrouw met borstkanker over het uitstellen van de operatie. ,,Het is verschrikkelijk. Wie zegt dat de operatie van een vrouw met borstkanker kan wachten? Als het om amandelen gaat, kun je kiezen wanneer je die laat verwijderen. Als je je borsten wil laten vergroten, dan kan dat wachten. Maar als het om een kankergezwel in je lichaam gaat, dan moet dat zo snel mogelijk eruit. Wat voor garantie heb je dat de situatie niet verergert terwijl je in afwachting bent van een nieuwe datum om geopereerd te worden?” Aldus het familielid dat om redenen van privacy anoniem wenst te blijven.

Chirurg van Leeuwen beaamt in gesprek met deze krant dat hij te doen heeft met zijn patiënten. ,,Dit wens je niemand toe, dit is zo heftig, je zou niet willen dat een van je familieleden dit meemaakt. De uitstel van de operatie heeft een hele grote impact op de patiënt en de familie. Als chirurg probeer je de patiënt zo veel mogelijk gerust te stellen. Het is voor de familie ook ingrijpend. Je hebt bijvoorbeeld werkende kinderen die vrij hebben genomen om de patiënt bij te staan. Soms komen de kinderen helemaal uit het buitenland over voor hun familielid. En dan zit je met de onzekerheid dat je niet weet wanneer de operatie dan wel doorgaat”, aldus Van Leeuwen.

Het familielid van de vrouw met borstkanker is heel expliciet over de impact. ,,Traumatisch. Voor de patiënt is het traumatisch. Kanker is een beladen woord. Als bij een vrouw borstkanker wordt geconstateerd, is dat traumatisch. In ons geval heeft de patiënt heel snel achter elkaar allerlei tests moeten doen. En dan krijg je te horen dat de operatie niet doorgaat, en is het ook niet bekend wanneer er dan wel wordt geopereerd. Dat is crimineel.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.