Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De ‘moordmakelaar’ in de moord op Helmin Wiels, Burney ‘Nini’ Fonseca, is in hoger beroep veroordeeld tot 26 jaar cel. Dat is de maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar, verminderd met een eerdere veroordeling voor drugshandel van 4 jaar cel.

hofHet Gemeenschappelijk Hof van Justitie is tot dit besluit gekomen door vier belangrijke bewijsstukken: de verklaringen van de schutter Elvis Kuwas (‘Monster’), een verklaring van het voormalige hoofd van de Veiligheidsdienst die over de moord is geïnformeerd door een informant, verklaringen van een ooggetuige over een onderhandeling over de hoogte van het te betalen bedrag tussen de verdachte en de voormalige minister van Financiën, George Jamaloodin, en sms-verkeer tussen Jamaloodin en Fonseca.
Het Hof concludeert dat de verdachte de moordopdracht van Jamaloodin heeft aangenomen, dat hij over zijn vergoeding met de voormalige minister is gaan onderhandelen en vervolgens via Luigi Florentina (‘Pretu’) met Kuwas, de schutter, en de chauffeur Raul Martinez (‘Bolle’) heeft gestrikt om mee te werken. Het geld dat Kuwas en Martinez voor de klus hebben gekregen, zou Fonseca ook via Pretu aan hen hebben betaald. Kortom: hij vormde een belangrijke schakel tussen de uitvoerders en opdrachtgevers van de moord en nam op die manier de rol als ‘moordmakelaar’ op zich. ,,De bijdrage van de verdachte aan het geheel is daarmee van zo’n wezenlijk belang dat sprake is van het medeplegen van de moord op Wiels”, aldus het Hof.
,,Bij het op deze wijze aannemen van een opdracht om een volksvertegenwoordiger uit de weg te ruimen en het daarvoor geen verantwoordelijkheid op zich willen nemen, past naar het oordeel van het Hof alleen maar de maximale tijdelijke straf: 30 jaar gevangenisstraf”, zo valt er in het vonnis te lezen. Omdat een eerdere veroordeling voor drugshandel van vier jaar daarop in mindering moet worden gebracht, komt het Hof - conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM) - uit op een effectieve gevangenisstraf van 26 jaar, wegens betrokkenheid bij de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels op 5 mei 2013.
Van de drie bekende daders is chauffeur Bolle vermoord, heeft tussenschakel Pretu vlak na zijn arrestatie zelfmoord gepleegd in het cellencomplex van Barber en zit schutter Kuwas, alias Monster, momenteel een levenslange gevangenisstraf uit. Laatstgenoemde is vorige maand gehoord tijdens de zitting in hoger beroep. De verklaring die Kuwas daar onder ede aflegde, wankelde en verschilde in veel opzichten van de eerdere verklaring die de effectieve moordenaar heeft afgelegd. Toch heeft het Hof geoordeeld dat ook zijn getuigenis betrouwbaar en bruikbaar is als bewijs in de zaak tegen Fonseca. ,,Een belangrijk vertrekpunt is dat Kuwas onherroepelijk is veroordeeld voor het medeplegen van de moord op Helmin Wiels. Met die veroordeling is in rechte komen vast te staan dat hij de fatale schoten heeft gelost en dat hij intensief heeft samengewerkt met Bolle en Pretu. Kuwas beschikt dan ook over daderkennis en is bovendien van deze drie daders de enige persoon die nog in leven is. De meeste verklaringen die Kuwas heeft afgelegd, dateren van vóór het onherroepelijk worden van zijn veroordeling. Met betrekking tot de inconsistenties in die verklaringen kan tot op zekere hoogte een verklaring worden gevonden in de wens zijn eigen rol waar mogelijk nog af te zwakken, zoals hij in de zaak tegen de verdachte ter terechtzitting in eerste aanleg als getuige heeft verklaard”, aldus het vonnis.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).