Van een onzer verslaggevers

Willemstad/New York - Klimaatverandering vormt een bedreiging voor de sociale stabiliteit en kan uiteindelijk leiden tot regionale spanningen.

rhuggenaathEn wanneer klimaatverandering de internationale stabiliteit en veiligheid bedreigt, heeft de VN Veiligheidsraad de verantwoordelijkheid om op te treden.
Dat waren de woorden van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren tijdens een debat over klimaat en veiligheid van de Raad in New York. De minister-president van Curaçao vertegenwoordigde het Koninkrijk der Nederlanden op verzoek van de minister van Buitenlandse Zaken in het kader van het lidmaatschap van het Koninkrijk der Nederlanden aan de VN Veiligheidsraad.
Tijdens de bijeenkomst gisteren werd specifiek aandacht besteed aan de gevolgen van klimaatverandering voor de Small Island Developing States. ,,Als premier van Curaçao, een kleine eilandontwikkelingsstaat in het Caribisch gebied, kan ik bevestigen dat het verband tussen klimaatverandering en veiligheid duidelijk en onbetwistbaar is voor ons volk en voor die van andere landen van het Koninkrijk, met name Aruba en Sint Maarten”, zei Rhuggenaath.
Dat komt met name door de specifieke kwetsbaarheden waarmee kleine eilandstaten kampen, zoals ‘kleine open economieën, inadequate infrastructuur en schaarse middelen om deze complexe uitdagingen het hoofd te bieden’. Het versterken van weerbaarheid is daarom een noodzaak, aldus de minister-president.
,,We hebben het gezien met de orkanen vorig jaar. We zijn er getuige van geweest dat dit effect heeft op de maatschappij en op de economie. En dit kan uiteindelijk ook weer verschuiving, migratie en sociale spanningen veroorzaken”, zo zei Rhuggenaath. ,,Wij zijn er daarom van overtuigd dat er een direct verband bestaat tussen klimaatverandering en bedreiging van de veiligheid. De huidige versnelde klimaatverandering is van invloed op iedereen.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).