Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om agent N.I.V.M., die Heric Nicolaas Ricardo doodschoot, niet te vervolgen. Na onderzoek in deze zaak is het OM tot de conclusie gekomen dat de agent aan de ene kant onder de gegeven omstandigheden correct handelde maar de verkeerde keuze maakte toen hij al rennend meerdere schoten op Ricardo loste.

politieHet OM stelt dat het niet opportuun is om de agent in kwestie strafrechtelijk te vervolgen. De nabestaanden van het slachtoffer kunnen, als zij dat willen, een klacht bij het Hof Van Justitie indienen om het Hof een oordeel over het besluit van het OM te laten vellen.
Het dodelijk schietincident vond op 14 maart dit jaar plaats. De agent had net een nachtdienst erop zitten toen hij bij thuiskomst een gestolen auto op de openbare weg spotte. Op dat moment besloot de agent de gestolen auto op afstand te volgen. Daarbij heeft hij meerdere keren om assistentie gevraagd. Na verloop van tijd zijn de twee auto’s tegenover elkaar stil komen te staan. Het slachtoffer stapte uit de auto en liep op de agent af die inmiddels ook was uitgestapt.
Ricardo heeft toen meerder keren het bevel gekregen om op de grond te gaan liggen. Het slachtoffer volgde het bevel op maar ging daarna weer staan.
De man is door de agent gewaarschuwd dat op hem zou worden geschoten als hij iedere keer eerst ging liggen en daarna weer opstond. Plotseling rende de man weg. Bij het wegrennen keek hij achterom en pakte daarbij zijn schoudertas met beide handen vast. Daarop heeft de agent drie schoten gelost. Het slachtoffer is als gevolg van bloedverlies ter plekke overleden.
Het OM heeft in het onderzoek naar het incident en de beoordeling daarvan rekening met verschillende zaken gehouden. Zoals het feit dat de politieagent op het moment dat hij Ricardo doodschoot slechts drie maanden in functie was. N.I.V.M heeft via de portofoon om advies bij meer ervaren collega’s gevraagd. Het OM oordeelt dat de agent correct heeft gehandeld toen hij zijn vuurwapen pakte nadat de man die op hem afliep de orders niet opvolgde en de waarschuwingen aan zijn adres negeerde.
Op Curaçao is een schrikbarend aantal vuurwapens in omloop, zo stelt het OM. Het is bekend dat deze wapens in schoudertassen worden opgeborgen. Onder de gegeven omstandigheden was het gerechtvaardigd dat de agent schoten loste toen het slachtoffer de schoudertas met beide handen vastpakte.
Aan de andere kant constateert het OM dat de bewuste agent niet de juiste keuze maakte toen hij al rennend meerdere schoten op Ricardo loste. Het OM gaat ervan uit dat de agent onder enorme druk en spanning stond door het gedrag van de man.
Het OM verklaart zich bewust te zijn dat het werk van een agent op straat heel erg moeilijk kan zijn door de grote hoeveelheid vuurwapens die in omloop is. Agenten moeten in onvoorspelbare situaties in een fractie van een seconde een keus maken.
N.I.V.M handelde naar eer en geweten toen hij in een situatie zat die voor hem bedreigend en onvoorspelbaar was. Gelet op deze omstandigheden is het niet opportuun om de agent in kwestie strafrechtelijk te vervolgen.
In de verklaring benadrukt het OM dat het verschrikkelijk is dat Ricardo tijdens het incident is overleden. Zijn dood heeft verdriet en ongeloof veroorzaakt bij de nabestaanden. Aan de andere kant heeft de agent nooit gewild dat het slachtoffer zou komen te overlijden. De agent is aangeslagen door het gebeuren.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).