CBCS en OM treden op in verband met noodregeling Ennia
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het kader van de noodregeling bij Ennia is door het Openbaar Ministerie (OM) in samenwerking met de Centrale Bank CBCS beslag gelegd op diverse activa van de groep.

mulletbayDe beslagleggingen zijn op een tiental bedrijven van Hushang Ansary, grootaandeelhouder van Ennia. Onder andere gebeurde dat bij Sun Resorts Ltd. nv op Sint Maarten. Het toeristisch gebied Mullet Bay, grenzend aan het gelijknamige strand waar ook een golfbaan is gevestigd, maakt deel uit van Sun Resorts.
Hiermee toont de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten aan op daadkrachtige wijze uitvoering te geven aan de noodregeling, die vorige week woensdag ten aanzien van zes vennootschappen op Curaçao werd toegewezen. Naast de verzekeringsbedrijven Leven, Schade en Zorg - waar de CBCS in het kader van de wet toezicht op houdt - ook op EC Investments, Ennia Caribe Holding en in een later stadium ook nog EC Holding.
In het weekeinde bereikten het Antilliaans Dagblad berichten over beslagleggingen. Formeel worden hier geen mededelingen over gedaan, ‘om de rust te bewaren’. Maar deze krant kreeg uit meerdere bronnen bevestigd dat het OM op verzoek van dan wel in samenwerking met de CBCS tot de beslagen is overgegaan.
Tijdens de persconferentie donderdag verklaarde financieel-economisch directeur José Jardim van de CBCS in deze kwestie nauw op te trekken met het OM, waardoor sneller en effectiever kan worden opgetreden. Om in het belang van verzekerden de balans van Ennia weer gezond te maken en het verzekeringsbedrijf solvabel.
Alles dat onder Ennia Caribe Holding valt is van Parman International bv van grootaandeelhouder Ansary. Sun Resorts op Sint Maarten valt, volgens het bij de laatste noodregeling-beschikking toegevoegde schema, onder EC Investments. Holiday Car Rental nv, Resorts Development & Management Ltd. en Towers at Mullet Bay nv maken deel uit van Sun Resorts.
Dit deel van de structuur van Ennia Caribe Holding - de beleggingen - staat blijkens het organogram apart van de verzekeringsbedrijven van Ennia (alsmede Banco di Caribe). Die vallen alle onder EC Holding nv. Dat geldt ook voor Ennia Sint Maarten en Ennia Aruba.
Het OM heeft na de aangifte het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) op de zaak gezet en vrijwel direct vanuit Willemstad beslag gelegd op ruim tien bedrijven van Parman/Ansary op Sint Maarten.
De druppel die voor de CBCS de emmer deed overlopen, waarna de toezichthouder vorige week dinsdag besloot het gerecht te verzoeken de noodregeling uit te spreken, was de ontdekking dat 100 miljoen dollar ‘buiten de Ennia-groep was geplaatst’. Zoals deze krant zaterdag berichtte, meldde de Centrale Bank vrijdagavond dat ‘de herstructurering van Ennia voorspoedig verloopt’ en wees erop dat ‘onder andere inmiddels het bedrag van 100 miljoen dollar weer is teruggehaald’.
Naast Sun Resorts vallen nog drie andere entiteiten onder EC Investments, waaronder Energy Equipment International Ltd. (in de Britse Maagdeneilanden) en EC Investment International Ltd. (Backbondo Ltd.).


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).