Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Oranjestad - ConocoPhillips kan zich in haar jacht op verzilvering van de miljardenclaim op PdVSA nu ook richten op Citgo Petroleum, een volle dochtermaatschappij van het Venezolaanse PdVSA.

conocoDat bericht persbureau Reuters, verwijzend naar een vonnis donderdag van een Amerikaanse rechter in Houston. Conoco, dat begin mei beslagleggingen toegewezen kreeg op PdVSA-bezittingen op de ABC-eilanden en Sint Eustatius, stelt dat PdVSA activa wegsluist naar Citgo.

Het vermoeden bestaat dat PdVSA heimelijk assets (olie) op naam van Citgo heeft gezet om te voorkomen dat daarop door ConocoPhillips beslag wordt gelegd, zo verneemt het Antilliaans Dagblad. Onderzocht gaat worden of er inderdaad sprake is van het verstoppen van vermogensbestanddelen.

Volgens Reuters gaat het concreet om olievoorraden bij de Isla-raffinaderij in het Schottegat en bij de oilterminal te Bullenbaai op Curaçao die (op papier, red.) aan Citgo overgedragen worden, om daarmee de beslagen en de executie ervan te voorkomen.

Conoco kreeg na arbitrage via de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) een claim van 2 miljard dollar toegewezen nadat Venezuela ruim tien jaar geleden bezittingen van ConocoPhillips (en overigens ook Exxon Mobil) had genationaliseerd en onteigend.

Volgens Reuters wenst Citgo niet te reageren. Citgo heeft met Aruba een contract voor de heropstart en exploitatie van de raffinaderij en opslagcapaciteit te San Nicolas op Aruba. De activiteiten van Citgo op Aruba zijn nog altijd op een laag pitje, zo niet vrijwel nihil, maar het is nog onduidelijk welke gevolgen deze actie van Conoco heeft voor Citgo/PdVSA op Aruba.

Volgens het persbureau is deze jongste beslissing van de rechter in Houston een ‘nieuwe klap’ voor PdVSA, dat elke dag strijd levert met schuldeisers en waarvan de olieproductie het laagste punt in dertig jaar heeft bereikt.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).