Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Op de Atlantische Oceaan heeft zich de eerste orkaan van dit seizoen ontwikkeld. De categorie 1-orkaan Beryl koerst met windsnelheden van 130 kilometer per uur af op de ‘Kleine Antillen', waartoe ook Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten behoren.

orkaanVolgens het Amerikaanse orkaancentrum bereikt de storm mogelijk na het weekend de eilanden. Het orkaancentrum had tot gisteren nog geen waarschuwingen uitgevaardigd, omdat de verwachting nu is dat de storm in kracht zal afnemen naarmate deze de eilanden nadert.
Maar wanneer deze zondagavond laat of maandagochtend vroeg Sint Maarten bereikt, is het volgens de premier van Sint Maarten, Leona Romeo-Marlin, nog steeds een orkaan. Daarom heeft de regering besloten een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo is de Nederlandse marine gevraagd om steun te geven aan het eiland en worden er verschillende schuilplaatsen klaargemaakt, waaronder de Milton Peters College Gym, het John Larmonie Center en Dutch Water Community Center. De schuilplaatsen zijn bedoeld voor de mensen van wie het dak na orkaan Irma nog niet is gerepareerd en die niet bij familieleden of bekenden terecht kunnen. Wie hiervan gebruik wil maken, zal zelf levensmiddelen zoals drinken, voedsel en medicijnen moeten meenemen. Het managementteam van de schuilplaatsen zal zorgen voor slaapspullen.

Romeo-Marlin stelt dat er nog geen reden voor paniek is – ,,de orkaan vormt op dit moment nog geen gevaar voor Sint Maarten” -, maar drukte de bevolking gisteren in een persconferentie wel op het hart om zich voor te bereiden. Vul je voorraden aan, check je rampenplan en zorg ervoor dat de spullen die je in geval van nood nodig hebt, klaarstaan, zo luidde het advies van de minister-president.

Het Emergency Operational Center van Sint Maarten volgt de ontwikkelingen van Beryl op de voet en dat zouden de Sint Maartenaren ook moeten doen, aldus Romeo-Marlin. ,,Houd de informatie met betrekking tot de weersomstandigheden in de gaten via de officiële kanalen van de overheid en de Meteorologische Dienst”, aldus de minister-president. Dat kan bijvoorbeeld via de website of Facebookpagina van de overheid. Daar zal ook bekend worden gemaakt of en welke schuilplaatsen worden geopend.

Sint Maarten werd vorig jaar september zwaar getroffen door orkaan Irma en is daar nog niet van hersteld. Daken van huizen zijn nog kapot, er ligt nog puin op straat en de schuilplaatsen zijn nog niet allemaal gerepareerd. Romeo-Marlin stelt dat de regering alles heeft gedaan wat het met de beperkte middelen kon doen om zich voor te bereiden. Daarnaast vraagt zij de bevolking om haar steentje bij te dragen en er in ieder geval voor te zorgen dat de eigen terreinen schoon en opgeruimd zijn.
Het Atlantische orkaanseizoen loopt van juni tot november.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).