Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Defensie en Kustwacht Caribisch Nederland worden naar eigen zeggen de grote publiekstrekkers van het tallshipevenement Velas Latinoamérica op Curaçao. De organisaties pakken groots uit tijdens het evenement dat van 15 tot en met 18 de Sint Annabaai aandoet.

defensie pakt uitDat begint al bij de aankomst van het eerste tallship, de viermaster Esmeralda, van de Chileens marine. De Koninklijke Nederlandse Marine zal het schip ceremonieel begroeten met saluutschoten vanaf Fort Amsterdam, wanneer deze op zondagochtend 15 juli rond half vijf in de ochtend Willemstad binnenvaart.

Diezelfde dag vanaf 15.00 uur wordt het nieuwe stationsschip, de Zr.Ms. Friesland, verwacht. Deze zal samen met de cutter ‘Jaguar’ van de kustwacht op maandag 16 en dinsdag 17 juli zijn opengesteld op het publiek. Op beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur aan de Motetwerf.

Zondagavond zal de openingsceremonie worden opgeluisterd door de Marinierskapel. Het orkest treedt na de ceremonie nog eens een uur op en op maandagavond 16 juli om 21.30 uur betreedt het muzikale gezelschap nogmaals het hoofdpodium op het Brionplein voor een concert samen met de Curaçaos-Nederlandse zangeres Izaline Calister.

Vervolgens zal op maandag en dinsdag twee keer per dag een demonstratieprogramma worden uitgevoerd; om 10.30 en om 15.00 uur. Het programma duurt anderhalf uur en begint met een afdaling van mariniers vanaf de Julianabrug. Daarna voeren eenheden van de Koninklijke Marine een zogenoemde ‘boarding’ uit in de Sint Annabaai, waarbij snelle motorboten - ondersteund door een NH-90 maritieme gevechtshelikopter - een sleepboot van KTK overmeesteren. Op dezelfde manier als wanneer de marine optreedt tijdens bijvoorbeeld counterdrugs- en antipiraterij-operaties.

Samen met reddingsorganisatie Citro demonstreert de kustwacht hoe een gewonde wordt geëvacueerd vanaf een schip. Dit gebeurt met een ‘Search and Rescue’-helikopter van de kustwacht en een Dash8 patrouillevliegtuig. De gewonde wordt met de helikopter afgezet op het reddingsvaartuig van Citro, dat de patiënt aan wal zal brengen. Tot slot zal er een flypast worden gehouden door een Dash8 patrouillevliegtuig en een AW-139 helikopter van de kustwacht, samen met een NH-90 maritiem gevechtshelikopter van de Koninklijke Marine.
Naast al deze activiteiten laat Defensie zich ook zien op de Kleine Werf en Motetwerf. Op de Kleine Werf in Punda presenteert de Compagnie in de West zich met personeel en materieel en is er een foto-expositie te bekijken over de noodhulpoperatie op de Bovenwindse Eilanden na orkaan Irma vorig jaar. Op deze locatie zal Defensie worden vergezeld door lokale veiligheidspartners, zoals de Brandweer en de kustwacht.

Op de Mototwerf in Otrobanda kunnen bezoekers ondervinden wat het is om militair te zijn, door middel van een hindernisbaan van de Curaçaose Militie en de klimtoren van het Korps Mariniers. Ook is hier informatie te verkrijgen over het werk bij Defensie of de militie.
De tallships verlaten woensdag 18 juli vanaf 9.00 de haven van Curaçao, aangevoerd door marineschip Zr. Ms. Pelikaan.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).