Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De directie en de voltallige Raad van Commissarissen (RvC) van de Ennia-groep heeft of zal spoedig ontslag krijgen, met uitzondering van commercieel directeur Reinald Curiel.

enniaDat is gistermiddag bekendgemaakt tijdens een ingelaste persconferentie van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) nadat het gerecht een dag eerder op verzoek van de toezichthouder de noodregeling voor Ennia had uitgesproken.
Het ontslag betekent het vertrek van president-directeur Ralph Palm en Abdallah Andraous, de vertrouwensman van grootaandeelhouder Hushang Ansary. Richard Gibson en Percival Virginia, die enige tijd terug door Ansary waren aangesteld als de nieuwe directie zonder de vereiste goedkeuring van de CBCS, zijn evenmin belast met de directie. Het verzoek om de directiewisseling heeft op dit moment ‘nul waarde’.
De Centrale Bank neemt in het kader van de noodregeling de directie en de RvC over. Dat houdt voorts in dat zelfs de eigenaar, de 91-jarige Ansary, ontslag krijgt als commissaris van Ennia. Dat geldt ook voor zijn dochter Nina Ansary alsmede de andere Amerikaanse commissarissen: Frank Carlucci, James Crystal en John Macomber. Ook de Curaçaose ingeschreven commissarissen krijgen ontslag: Clark Gomes Casseres, Jaime Saleh (beiden in de holding) en Cees Rokx.
Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat de CBCS ten aanzien van Ennia al gedurende lange tijd een traject bewandelt om de balans - waarvan 90 procent van de activa buiten de directe balans zijn geplaatst waardoor ze niet meetellen voor het bepalen van de vereiste solvabiliteitsratio - op orde te krijgen, maar dat het onlangs ‘onttrekken’ van 100 miljoen dollar (180 miljoen gulden) de druppel was om via de rechter in te grijpen.
,,Dat heeft ons verrast”, aldus financieel-economisch directeur José Jardim, die de persconferentie gaf. President ad-interim van de CBCS, Leila Matroos-Lasten, was er niet bij omdat zij de minister van Financiën van Sint Maarten op bezoek had. Die 100 miljoen onttrekken was ‘tegen de instructies’. Omdat de Centrale Bank goed voorbereid was, kon begin deze week snel worden geschakeld.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.