Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het personeel van Veneto Hotel heeft het werk neergelegd nu hun salaris ondanks eerdere toezeggingen niet is uitbetaald.

venetoDat heeft vakbondsman Kenneth Valpoort van Horecaf tegenover deze krant verklaard. Het personeel van het casino, Denny’s en het hotel heeft gistermiddag besloten dat het nu genoeg is geweest. De werknemers hebben vaak hun salaris niet op tijd uitbetaald gekregen.
Het management en de eigenaren van het hotel konden het personeel niet vertellen wanneer het salaris dit keer wordt uitbetaald. Valpoort ziet de toekomst van het hotel somber in. ,,Als ik zie hoe de eigenaren zich tot nu toe hebben opgesteld en ook dat er geen geld is om het personeel te betalen, dan vrees ik dat men het hotel dood wil laten bloeden. De eigenaren hebben in het verleden goed aan het hotel verdiend maar willen nu niet meer investeren”, aldus Valpoort.
De werknemers waren verontwaardigd over een voorstel van de hr-manager aan hen. ,,Het voorstel aan het personeel was om gedurende een halfjaar 30 procent van het salaris in te leveren of minder uren te gaan werken. Dit voorstel moest ertoe leiden dat de kosten van het hotel beheersbaar blijven en dat de werkgelegenheid wordt veiliggesteld. De timing om het voorstel te lanceren was ronduit slecht. Het personeel moet eerst betaald worden. Pas daarna kan er eventueel worden gesproken over voorstellen om ervoor te zorgen dat het hotel open kan blijven”, aldus Valpoort.
De vakbondsman had felle kritiek op parlementariër Amparo dos Santos van Kòrsou di Nos Tur (KdNT), die zich heeft opgeworpen om een oplossing voor het hotel te zoeken. ,,Dos Santos heeft contact gehad met de eigenaren en met de hr-manager. Hij heeft tijdens een persconferentie van afgelopen zaterdag voorgesteld dat het personeel 30 procent van het loon kan inleveren. Maar nu het personeel dat duidelijk niet wil en in staking is gegaan, verklaart Dos Santos dat hij het voorstel nooit heeft gelanceerd. Maar ik heb zijn verklaring bij de persconferentie opgenomen.”
Dos Santos ontkende gisteren bij TV 13 dat hij het voorstel deed. Volgens het Statenlid moeten de werknemers zelf beslissen waar zij voor kiezen. Hij waarschuwde dat de keuzes beperkt zijn en dat er gevolgen zijn voor het personeel als het niet akkoord gaat om een derde deel van het salaris in te leveren.
Minister Hensley Koeiman van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn is gisteren naar het hotel gegaan om van het personeel zelf te horen wat er speelt. Vandaag vergadert de minister met Horecaf, zijn ambtenaren en een jurist om te kijken wat er gedaan kan worden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).