Van een onzer verslaggevers
Willemstad/New York - De inzet van stationsschip Zr.Ms. Holland in het Caribisch gebied is gisteren afgerond met een bezoek aan New York.

zrmsnewyorkSinds de aankomst halverwege april heeft het patrouilleschip, met een NH90 maritieme gevechtshelikopter aan boord, kustwachttaken en drugsbestrijdingsoperaties uitgevoerd in het Caribisch deel van het Koninkrijk. In dat kader trainden de bemanningsleden van het marineschip bijvoorbeeld samen met de Costa Ricaanse kustwacht en onderschepte het een vaartuig met ongedocumenteerden uit Venezuela.
Zr.Ms. Holland heeft de uitzending afgesloten met een beleefdheidsbezoek aan New York, in het kader van ‘The Fourth of July’. Bij aankomst in The Big Apple gaf het Nederlandse marineschip 21 saluutschoten ter ere van de Verenigde Staten van Amerika, die door de stad New York werden beantwoord met 5 saluutschoten. Ondertussen cirkelde de NH90-helikopter boven het schip en stonden de bemanningsleden opgesteld langs de contouren van het schip (een zogenoemde: paradeerrol). Na de ceremonie meerde het marineschip af aan de cruiseterminal van Manhattan.
Daar konden de bemanningsleden rekenen op een bezoek van onder anderen de Danish military representative van de Navo/EU, luitenant-generaal Michael Lollesgaard en de senior military advisor van de Permanente Vertegenwoordiging van de Verenigde Naties, commandeur Peter van den Berg. De dagen in New York stonden in het teken van ontspanning voor de bemanning, maar ook voor een aantal formaliteiten, zoals bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders en een receptie.
Dat er een Nederlands marineschip in de haven lag, hebben ook de bezoekers van Times Square gemerkt. De bemanning hulde zich in tropenwit om een groepsfoto te maken op het iconische plein met de vele billboards. Maar aangezien veteranen in Amerika op handen worden gedragen, wilde iedereen met ze op de foto. Uiteindelijk is het toch gelukt om een plaat te schieten met de petten in de lucht.
Zusterschip van de Holland, Zr.Ms. Friesland, zal het stokje als stationsschip in het Caribisch gebied overnemen. Dit schip is op 24 juni vanuit Den Helder vertrokken en komt naar verwachting op zondag 15 juli binnen op Curaçao. Precies op tijd voor het maritieme evenement Velas Latinoamerica Curaçao (15-18 juli). Daarna staat de Friesland paraat voor kustwacht- en drugsbestrijdingsoperaties in de regio en om eventuele noodhulp te bieden tijdens het orkaanseizoen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).